TOP
Actualitat

Molta música i músics a la inauguració de ‘Road to Synesthesia’ de Joan F. Ribas, a Can Jordi

Ahir a la tarda es va inaugurar a Can Jordi l’exposició ‘Road to Synesthesia’ amb imatges musicals de Joan F. Ribas, que és un dels fotògrafs assidus a l’establiment, en el qual ha immortalitzat centenars de concerts. La mostra es compon d’un total de 19 imatges, moltes d’elles fetea en aquest mateix lloc i protagonitzades per músics de l’illa.

La inauguració, com la pròpia exhibició, va resultar especialment musical, ja que el guitarrista i cantant Soulman Sal va oferir un concert acústic amb temes de Bob Dylan, Neil Young, Jimbo Mathus i altres grans figures del rock americà. Com entre els nombrosos assistents hi havia molts músics, el recital va acabar derivant en una jam session en la que també varen participar Iván Pacheco, José David Cruz i Albert Oliva, entre altres. Els assistents, a més, van gaudir d’una degustació de coques variades, en un gran ambient malgrat la calor.

Cal recordar que la mostra romandrà exposada al graner de Can Jordi fins al 7 d’agost, i que pot visitar-se de dilluns a divendres, de 7 a 22 hores, i dissabte, de 7,30 a 16.

‘Road to Synesthesia’ va ser creada per a una mostra antològica que va romandre exposada tot l’estiu passat a l’Auditori Va calar de s’Oli. També va viatjar a la galeria Malvin de Madrid al gener, amb motiu de la Fira Internacional de Turisme (FITUR). L’exposició l’organitzen l’autor i Ca Jordi, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Josep i aquest portal municipal de promoció de concerts.

Joan F. Ribas és un fotògraf vocacional i autodidacta, que després de dècades de captar paisatges i retrats va donar un gir radical al seu estil per a centrar-se en el poder evocador de la música en viu. Va succeir a partir del 2014 a la Station i des de llavors ha reunit una col·lecció impressionant d’imatges de concerts, amb una característica comuna: capturen la màgia del directe i, moltes d’elles, provoquen una certa “sinestèsia” en l’observador, fenomen que ha inspirat aquesta exposició individual.

En psicologia, el terme sinestèsia al·ludeix a l’acumulació de diferents tipus de sensacions davant una mateixa percepció. Significa que allò que les persones sinestèsiques capten a través d’un sentit acaba produint efecte sobre els altres. Hi ha qui experimenta, per exemple, un sabor dolç quan acaricia una superfície suau amb la punta dels dits o persones que associen colors en escoltar determinats tons musicals o fins i tot números. En el món de l’art, però, la sinestèsia associa els estímuls que captem a través dels sentits amb les sensacions internes que aquests ens provoquen; és a dir, emocions i sentiments.

L’obra de Joan, d’aquesta manera, cerca congelar aquests moments únics que transmeten la intensitat i emoció dels concerts, i que a vegades fins i tot inclouen una vibració superlativa que les situa a la frontera del so. L’exposició de Can Jordi, que reuneix gairebé la meitat de la mostra original, es centra en els artistes eivissencs i molt especialment els que solen actuar allí mateix. A més, mitjançant cartel·les, incorpora la impressió i sensacions que aquestes fotografies produeixen en els seus protagonistes, quan es veuen congelats enmig d’una actuació memorable.

Descarrega aquí el catàleg complet de l’exposició.