TOP
Actualitat
Joan F. Ribas

Les fotos musicals de Joan F. Ribas viatgen a Madrid

Malvin Gallery, una coneguda sala d’exposicions situada a la milla d’or de l’art de Madrid, acull la setmana que ve la mostra ‘Road to Synesthesia’ del fotògraf eivissenc Joan F. Ribas (1962), coincidint amb la Fira Internacional de Turisme FITUR. L’exposició, que s’inaugurarà el 18 de gener i podrà visitar-se fins al dia 22, reuneix un total de 19 imatges de gran format. Aquestes fotografies són part de l’exhibició antològica que el passat estiu, sota el mateix títol, va acollir l’Auditori Caló de s’Oli, a Cala de Bou. La mostra s’emmarca en els actes promocionals que l’Ajuntament de Sant Josep ha programat coincidint amb FITUR, l’objectiu dels quals és impulsar aquest municipi com una icona de la música en viu. Ha pogut dur-se a terme gràcies a la col·laboració de Malvin Gallery i del propi artista.

Pere Vergés. Foto: Joan F. Ribas

‘Road to Synesthesia’ resumeix el camí recorregut per Joan F. Ribas en el seu procés de recerca per a transmetre sensacions i sentiments a través de les imatges i tractar de transportar l’espectador al moment en què les va prendre, oferint-li l’oportunitat d’escoltar, olorar, tocar i assaborir el que ell ha viscut davant els escenaris. La seua obra resulta intensa i emocionant, i a vegades sembla que vibra fins a l’extrem de situar les imatges a la frontera del so. L’exposició, a més dels instants captats durant les actuacions, incorpora una altra perspectiva: la impressió i sensacions que aquestes imatges produeixen en els protagonistes que es veuen reflectits en elles. La seua reacció es descriu mitjançant textos situats al costat de les fotografies.

Soulman Sal. Foto: Joan F. Ribas

Joan F. Ribas és un fotògraf vocacional i autodidacta que, després de dècades de captar paisatges i retrats, va donar un gir radical al seu estil per a centrar-se en el poder evocador de la música en viu. Les seues imatges capturen la màgia irrepetible del directe i amb elles tracta de provocar una certa “sinestèsia” en l’observador. En psicologia, aquest terme al·ludeix a l’acumulació de diferents tipus de sensacions davant una mateixa percepció. D’aquesta manera, el que les persones sinestèsiques capten a través d’un sentit acaba produint efecte sobre els altres. Hi ha qui experimenta, per exemple, un sabor dolç quan acaricia una superfície suau amb la punta dels dits o persones que associen colors en escoltar determinats tons musicals o fins i tot números.

Sophie Princic Bel. Foto: Joan F. Ribas

L’elecció de Malvin Gallery per a aquesta exhibició no sols obeeix a la ubicació privilegiada, a tan sols uns passos de Caixa Fòrum i dins del triangle d’or que conformen el Museu del Prado, el Museu Thyssen-Bornemisza i el Museu Reina Sofia. Una de les seues propietàries, Virgina Bauzá, té una forta connexió amb Eivissa, ja que és filla de Julio Bauzá, un dels pintors, escultors i ceramistes més coneguts de l’illa. Està situada al Carrer de Almadén, 13.

‘Road to Synesthesia’ s’inaugura el 18 de gener, a les 20 hores, en un acte obert a tot el públic que hi vulgui assistir. A més, podrà visitar-se el dijous 19 i el divendres 20, de 17 a 20 hores, i el dissabte 21 i el diumenge 22, d’11 a 15 hores. En aquest enllaç pots descarregar el catàleg de l’exposició en pdf.