TOP

‘Ir’, l’última meravella de Ramsés Puente

El prestigiós violinista i compositor cubà establert a Eivissa, Ramsés Puente, ha publicat aquests dies el vídeo de ‘Ir’, la seua última composició. Es tracta d’una peça instrumental de jazz, amb el particular toc de les seues arrels del Carib, que va gravar l’agost passat al costat dels seus compatriotes Ivan ‘Melón’ Lewis (piano), Michael Olivera (bateria) i Reinier Elizarde ‘El Negrón’ (contrabaix).

Aquesta composició és la cinquena peça del que serà el seu primer àlbum i DVD instrumental, encara sense títol, que ha anat llançant com a singles i que s’han gravat entre l’Havana i Madrid, encara que part de les composicions les ha creat a Eivissa. Al llarg d’aquest 2024 té previst llançar-ne dos més amb l’objectiu de completar el treball. La gravació de ‘Ir’ va tenir lloc en els estudis Camaleón de Madrid, amb Frank Lozano com a tècnic i Noah Shaye a càrrec del videoclip.

Ivan ‘Melón’ Lewis, Ramsés Puente i Reinier Elizarde ‘El Negrón’, l’agost passat a Madrid

En tots els temes s’ha fet acompanyar per alguns dels millors músics cubans del circuit internacional de jazz, com Roberto Carcassés (piano), Rober Luis (guitarra), Ariel Brínguez (saxo), Luis Guerra (piano), Rolando Lluna (piano), Arnaldo Lezcay (timbals), Yuvisney Aguilar (congues), Oliver Valdés (bateria), Harold López Nussa (piano), Haydée Milanès (veu), Ruy Adrian López Nussa (bateria) i el seu germà, l’extraordinari baixista i contrabaixista Aaron Puente, a més de Michael Olivera (bateria) i Reinier Elizarde ‘El Negrón’ (contrabaix), antics companys en la seua etapa formativa, que repeteixen en diversos temes, inclòs l’últim.

Els quatre temes anteriors són ‘J y 21’, ‘Violinsongo’ ‘Ibizabel’ i ‘Cubarna’. A més de a YouTube, on estan enllaçats, poden escoltar-se en les principals plataformes de música per streaming.

Ramsés Puente

Actualment, Ramsés també treballa en un espectacle dedicat al cançoner popular recopilat i harmonitzat per Federico García Lorca, que està arreglant per a tres cordes i soprano, i que sens dubte acabarà donant la volta als auditoris de l’illa. La pre-estrena tindrà lloc el 14 d’abril a Sant Joan, dins del cicle Dies Musicals del Consell Insular d’Eivissa.

Ramsés Puente és un dels grans virtuosos del violí que resideixen a Eivissa. Encara que la seua formació és clàssica, navega pel jazz i molts altres estils, i és un compositor especialment dotat. Nascut a Santiago de Cuba, dins d’una família de tradició musical, es va titular per l’Institut Superior d’Art de l’Havana, en Violí i Música de Cambra el 2004, i un any més tard es va mudar a Europa, després de rebre una beca de quatre anys de la Universitat de Salamanca, on va cursar estudis de Violí Barroc i Interpretació Històrica. En aquest enllaç de Sant Josep és Música poden consultar-se múltiples detalls de la seua biografia musical.