TOP

Vegeu tots els músics
Clàssica / Jazz / Llatina

Ramsés Puente

Compositor i violinista cubà de formació clàssica establert a Eivissa, que destaca pel virtuosisme i una visió polifacètica de la música.

Ramsés Puente és, sense cap dubte, un dels majors virtuosos del violí que poden escoltar-se a Eivissa, on resideix des de fa anys. Encara que la seua formació és clàssica, navega pel jazz, el flamenc, el rock i molts altres estils, i a més és un compositor especialment dotat. Cubà de Santiago, va néixer en una família de tradició musical i es va titular per l’Institut Superior d’Art de l’Havana, en Violí i Música de Cambra (2004), sent alumne del prestigiós mestre Evelio Tieles.

La arribada a Europa es va produir el 2005, en obtenir una beca de quatre anys a la Universitat de Salamanca per a cursar estudis de Violí Barroc i Interpretació Històrica. També ha rebut classes de Pedro Gandia, Pablo Valetti, Anton Steck, Mira Glodeanu i Amandine Beyer.

Com a intèrpret ha estat membre de diverses agrupacions i orquestres: Il Deliri Fantastico de Lió, Orquestra Barroca de Sevilla, Capella Real de Madrid, Simfònica Nacional de Cuba, Simfònica de Sant Cugat, Barcelona Filharmonía, Amics de l’òpera d’Eivissa i Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa, per citar algunes.

Ramsés, a més, ha participat en nombroses gravacions discogràfiques: Concerti di Parigi, Vivaldi (Il Delirio Fantastico), La Lacrima di Eros ( Accademia del Piacere),  El Lirio de los Valles  (Capilla del Real de las Palmas), Danza de las Brujas (Camerata Romeu), Sueños de ida y vuelta (Víctor Monge ‘Serranito’, mestre de la guitarra flamenca, nominada als premis Grammy), Up (Aupa Quartet), Filin Progresivo (Pavel Urkiza), Superfinos Negros (Free Hole Negro), Océano (Sandra Carrasco), Expedición (Silvio Rodríguez), Civilización (X Alfonso), La Rumba Soy Yo, Con Sentimiento Mañana, Volumen II (diversos artistes i també nominat als premis Grammy), YUSA (Yusa), Sólo en Septiembre (Amaury Pérez) y El murmullo del fuego (Macaco), entre altres.

Durant la seua carrera s’ha format paral·lelament en els gèneres moderns, molt especialment el jazz, tant en composició com en pedagogia. La seua experiència en la pedagogia musical i la pedagogia del violí aborda diversitat d’edats i nivells, des de al·lots a adults i des d’iniciació a alumnes de postgrau. Des de 2005 treballa com a professor de manera ininterrompuda en diferents centres d’ensenyament musical.

A Eivissa col·labora amb multitud d’artistes i projectes, i sovent pot gaudir-se la seua música al costat de compatriotes cubans professionals, com Ricardito, Geovanni Pérez, Omar Guzmán, Santi Pérez (amb el qual forma el duo Caramelo, de piano i violí) o el seu germà Aaron Puente, magnífic baixista i contrabaixista. També ha actuat com a estrella convidada en espectacles de jazz, per exemple, amb la Big band Ciutat d’Eivissa, i actua sovint al costat d’altres solistes de jazz, blues i folk com Albert Oliva, Kevin Marin o Leilah Broukhim, entre molts altres. A més, ha participat en muntatges de flamenc com a artista convidat i destaca especialment en l’apartat clàssic, on ha impulsat el Antic Balàfia Trio i l’Eivissa String Ensemble, ha format part d’espectacles com ‘Very Well Fandango!’, amb música de Luigi Boccherini, i és violinista solista en l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa.

Actualment duu a terme un projecte de gravació de composicions pròpies al costat dels millors músics cubans del jazz internacional, que grava a cavall entre Madrid i l’Havana, i que compondrà el seu primer àlbum. També ha arreglat part del cançoner popular recopilat i harmonitzat per Federico García Lorca, per a un espectacle a tres cordes i soprano.

Vídeos

‘Ir’

‘J y 21’

‘Violinsongo’

‘Ibizabel’

‘Cubarna’

‘Softly as in a morning sunrise’