TOP
Actualitat

Heklos llança ‘T-Minus’, un àlbum a la recerca del so espacial

El primer àlbum de Heklos, el projecte musical de Carlos Vesperinas i Héctor Koa, dos músics professionals que són multiinstrumentistes, compositors i autors de sessió, ja ha vist la llum. Es diu T-Minus i constitueix un treball conceptual d’estudi autoproduït per tots dos i generat al 100% a l’illa.

El procés de creació neix del format Live Looping (enregistrament de bucles en viu) i tot l’àlbum va ser interpretat en directe fins a tres ocasions abans de llançar-se a l’estudi. Tot el procés de composició, enregistrament i mescla l’han desenvolupat Vesperinas i Koa, buscant ajuda únicament per a la masterització, que ha realitzat el productor americà establert a Sant Josep Henry Sarmiento, impulsor de Sonic Vista Studios.

La sonoritat de l’àlbum inclou efectes sintètics de guitarra (sons originals generats amb guitarra elèctrica i efectes de manera que no sembla una guitarra comuna), sintetitzadors i electrònics, que aporten pinzellades al·lusives al món tecnològic i al que podria ser un viatge espacial. Tot això fusionat amb sons clàssics i altres instruments més orgànics i de tipus ètnic, com el bansuri (flauta de l’Índia), el duduk (flauta d’Armènia), el handpan o el cello, que aproximen la música a un món més artesanal i natural. Aquest mateix que, metafòrica i conceptualment, van deixant enrere en el viatge espacial que simbolitza l’àlbum.

La idea i el concepte de T-Minus guarda relació amb la fascinació que tots dos músics senten cap a tot el relacionat amb l’espai exterior. Per aquesta raó, incorporen als instruments àudios originals de la NASA (Apollo 11) i fins i tot de Stephen Hawking, un referent en la teorització del que s’observa allà fora i també sobre la necessitat de cuidar tant l’entorn del planeta Terra com l’espai interior de cadascun.

El nom T-Minus és una expressió anglesa utilitzada per a indicar el temps que queda per a un esdeveniment específic, com, per exemple, els moments previs al llançament d’un coet espacial. És, en definitiva, el compte enrere que precedeix l’acciót. En el cas de Heklos, a més, té un doble sentit. D’una banda fa referència al concepte principal de l’àlbum, un viatge astral cap al desconegut, a la recerca d’un nou planeta per habitar. Per un altre, representa el compte enrere per a l’enlairament del projecte i una reflexió cap al més profund de l’ésser de tots dos artistes, que a vegades pot ser igual o més desconegut que allò que espera més enllà de les estrelles.

Amb aquesta música tan conceptual busquen també convidar als qui escolten a reflexionar sobre la importància dels seus actes a nivell individual i preguntar-se si seria més fàcil i lògic vetllar i agrair pel planeta en el qual vivim, cuidant cadascun de les seues accions i sent conscients de les conseqüències, o, per contra, proposar-se conquistar nous cels.

“El fet que les futures generacions no tinguin més opcions que fugir d’aquest prodigiós planeta per la impossibilitat de continuar vivint aquí serà una situació que, si no ens autodestruïm abans, acabarà arribant. Tan sols depèn de cadascuna de les nostres accions. Els assoliments i capacitats de l’ésser humà són sorprenents, no obstant això, com va dir Albert Schweitzer, vivim en una època perillosa. L’ésser humà ha après a dominar la Naturalesa molt abans d’haver après a dominar-se a si mateix”, afirmen. En resum, T-Minus és una invitació a buscar l’essencial en el nostre interior i deixar d’intentar trobar-lo en l’exterior, d’una forma il·lusòria.

L’àlbum, a més, ha estat ideat per ser escoltat de principi a fi. Dura 29 minuts i està dividit en 8 temes: ‘Preludity’, ‘Bygone I’, ‘Bygone II’, ‘Interludity’, ‘Cats in Space’, ‘T-Minus’, ‘Big Roots’ i ‘Khaosity’.

La portada té de fons el planeta que forma la portada del primer single del duo, ‘Pájaros y ballenas’, que, encara que no està inclòs en aquest treball, manté una clara connexió temàtica. A més, apareixen els tres planetes que han il·lustrat els singles de l’àlbum llançats com a avançament.

Hi ha temes que inclouen tambors de Benirràs (en ‘Bygone II’, de manera nostàlgia, recordant la terra que queda enrere al començament del viatge) i fins a, un resum molt comprimit de la història de la música des del ball pagès fins a Freddy Mercury, passant per Vivaldi, Beethoven, els cants indígenes, les bandes sonores i Avicii (final de ‘Big Roots’), entre altres curiositats.

Pot escoltar-se a través d’aquest enllaç i a més adquirir-se i descarregar-se en versió digital a través de la plataforma Bandcamp, amb un bonus track de regal.