TOP
Actualitat
The Buzzos

The Buzzos I Zålomon Grass encapçalen el cartell del 11è Back to School Festival

Avui s’ha donat a conèixer el cartell definitiu de l’onzena edició del Back to School Festival i, com sempre, ens portarà rock en alta concentració. L’esdeveniment, que organitzen l’Ajuntament de Sant Josep i la Associació Cultural Ses Barsetes, es celebrarà a la plaça de Sant Jordi el 23 de setembre, a partir de les 18 hores, i, a tenor de les edicions anteriors, tornarà a omplir a aquesta localitat d’aficionats al rock, procedents de tota l’illa i també venguts de fora.

El programa inclou l’arribada de dos potents bandes foranes (els extremenys The Buzzos i els gallecs Zålomon Grass) i altres tres locals (The Metralles, Pvssydònia i The New Young Polaks). A més, el dj Ben Kinloch s’ocuparà d’animar la festa entre actuacions. També es serviran entrepans que prepararà el col·lectiu del Basket Ses Salines, hi haurà zona de mercat i també altres sorpreses. Continua la col·laboració amb l’Associació Ibiza In i donen suport a l’esdeveniment Can Sala i La Tienda Que Imprime.

The Buzzos, vint anys de poderós rock and roll des d’Extremadura

The Buzzos

La banda extremenya The Buzzos és considerada una de les millors formacions underground de l’escena del rock and roll al nostre país. Neix fa ja més de dos dècades, el 2002, i des de llavors no ha parat de girar i publicar impactants treballs discogràfics, com Buzz On The Tracks (2006), Nowhere Train (2011), Red (2018) i XX (2021), superant els canvis de tendències en el mercat de la música, variacions en la formació de la banda i fins i tot algunes travetes de la indústria musical. Se’ls pot definir com fills de Johnny Thunders, Joan Jett, AC/DC, Aerosmith, Guns N’ Roses i Mötley Crüe, per citar algunes de les seues principals influències.

Han estat guardonats com a Millor Grup (Festimad 2010), Millor Grup Extremeny (Premis de la Música 2011) i Millor Cançó d’Extremadura (2012), i la revista britànica Classic Rock Magazine els va definir com una de les millors bandes emergents del món (2012). El grup, en tot cas, sempre ha mostrat una personalitat i so propis, i un directe irresistible. El composen Sean ‘Flecha’ Swindle a la veu, Diego Leone (també conegut com Dean Demon) a la guitarra, Lander Pulido al baix i Jesús Martín a la bateria.

Zålomon Grass, el rock progressiu i la psicodelia que neixen a la ria de Vigo

Zålomon Grass

Zålomon Grass és un power trio espanyol de rock progressiu, blues i psicodelia, fundat a Vigo (Galícia) el 2020, en plena pandèmia de COVID-19. La banda la formen Gabriel Mckenzie (guitarra i veu), Mauro Comesaña (bateria i veu) i David Rodd (baix i veu), i ells mateixos defineixen el seu estil com “cosmic blues”. Gabriel Mckenzie i Mauro Comesaña són vells coneguts del rock espanyol, en actuar també per tot el país amb les seues bandes de capçalera (Spoonfull i The Soul Jacket, respectivamente). A ells se’ls va acabar sumant David Rodd (company de Gabriel en You Dog! i membre de Jaguars i Karma Animal).

El nom de la banda és una deformació gramatical del personatge històric del Rei Salomó, figura mítica i recurrent en molts relats ocultistes dels escriptors lligats al moviment esotèric de principis del Segle XX. El segon vocable, “Grass”, és una clucada d’ull a l’argot anglès amb què es descriu la marihuana, tan important en el desenvolupament de la contracultura de finals de la dècada de 1960 i la gestació del rock pesat i la psicodelia d’aquests anys. Tenen dos Ep’s publicats (The Four Track EP from the Live Session at Radar Studios, el 2021, i Three Hundred Years, el 2022) i un àlbum complet anomenat Space Opera, que han llançat aquest mateix any sota la producció del prestigiós Hendrik Röver, líder de la banda càntabra Los DelTonos. També han guanyat múltiples premis i han girat per festivals de tot el país.

The Metrallas, el rockabilly dels 50 i els 80

The Metrallas. Foto: Joan F. Ribas

Trio de rockabilly format per tres veterans de l’escena musical pitiusa: Ricky Lee, ex The Frigolos, a la veu i a la guitarra; Rafa Bonet, ex Rockavila, al baix, i Stefano Serra, ex The Frigolos i també membre de Bluesmàfia, a la bateria.

El repertori de The Metrallas oscil·la entre versions del primer rockabilly dels anys 50, amb temes de Eddie Cochran, Gene Vicent, Johnny Carroll i altres clàssics, al ressorgiment dels vuitanta, quan el rockabilly es va tornar més accelerat i punky. Ho exemplifiquen bandes com Stray Cats, The Paladins, The Meteors, The Cramps i altres. Música, en definitiva, que sempre impulsa a ballar.

Pvssydònia, banda femenina de “punk fenici”

Pvssydònia. Foto: Joan F. Ribas

Pvssydònia és un nou grup de “punk fenici” integrat per quatre noies que, juntament amb unes poques bandes que encara queden a l’illa, neix per a revitalitzar un gènere musical que destaca per les seues lletres reivindicatives, anticapitalistes i potents. Elles són Balma Albalat (veu), Marta Yanini (guitarra), Inés Roig (baix) i Marta Mallach (bateria).

Canten temes propis, tant en castellà com en català. La seua cançó ‘Sa matança de ses Feixes’ va ser escollida per a formar part del disc Flama, produït per l’Institut d’Estudis Eivissencs el 2022, que recopila les cançons més representatives que es van presentar al concurs ‘Cançó de Sant Joan 2021’.

The New Young Polaks, rock dels 60 i 70 interpretat per adolescents

The New Young Polaks. Foto: Joan F. Ribas

Un dels grups més joves de l’illa, format el 2021, quan tots els seus integrants tenien entre 14 i 16 anys. Ells són Marc Serra (guitarra), Toni López (bateria), Ángel López (veu) i Raúl Torres (baix). El grup va sorgir d’unes matances en família, on van coincidir Marc i Toni. A tots dos els unia l’afició per la música, ja que un tocava la guitarra i l’altre la bateria. Van decidir començar a assajar junts i aviat se’ls va unir Ángel, el germà de Toni, com a cantant, i després Raúl com a baixista.

Les seues majors influències són el rock i el blues dels anys seixanta i setanta, amb bandes com Led Zeppelin, The Rolling Stones, Eric Clapton, The Who, Jimi Hendrix… Durant els seus concerts realitzen versions d’aquests grups i altres de l’època, i compten ja amb un ampli repertori de temes propis, que aviat veuran la llum en un àlbum que actualment es troba en l’última fase de producció.