TOP
Actualitat

Noves Jornades flamenques a Caló de s’Oli, amb quatre dies de concerts i xerrades

Després de l’èxit recollit amb la primera edició de 2022, tornen les Jornades Flamenques a l’Auditori Caló de s’Oli i a més ho fan amb un programa ampliat a quatre jornades i un cartell plagat d’estrelles del gènere, on no falten ni el classicisme ni la contemporaneïtat. Tornen al certamen Raúl Rodríguez, David Pino i Faustino Núñez, i arriben per primera vegada Karen Lugo, Chicuelo, Cristian de Moret, Patricio Hidalgo i Antonio Lizana Trio, a més de la formació local Ibossim.

El festival comença dijous que ve, 29 de juny, amb un concert de Ibossim Flamenco (20,30 hores). El 30 de juny hi ha programa doble amb un recital a càrrec del cantaor David Pino, acompanyat de Gabriel Expósito a la guitarra (20 hores), i un espectacle de dansa protagonitzat per la bailaora mexicana Karen Lugo, acompanyada del guitarrista Juan Gómez Chicuelo.

L’1 de juliol el públic podrà assistir a la conferència ‘Los primeros estilos’, a càrrec de Faustino Núñez i David Pino (19,30), per a passar després a gaudir de l’espectacle musical i pictòric a càrrec de Raúl Rodríguez, Cristian de Moret i Patricio Hidalgo (21 hores). En l’última jornada, el 2 de juliol, Faustino Núñez i David Pino oferiran una altra xerrada sobre ‘La consolidación de los palos flamencos’ (19,30 hores), per a acabar amb un espectacle a l’escenari exterior de l’auditori, a càrrec d’Antonio Lizana Trio (21 hores).

Ibossim Flamenco, l’essència del gènere a Eivissa

Ibossim Flamenco és una de les formacions més veteranes i reeixides del gènere a Eivissa i ha actuat als principals escenaris de l’illa, incloses les més importants sales de festes i auditoris. Està compost per un conjunt de músics d’arrels andaluses que han treballat en diferents formacions i actuat a nivell nacional i internacional.

Ibossim Flamenco

Ofereixen un flamenc d’alta qualitat, amb un ampli repertori que també adapta al gènere boleros, tangos i músiques d’altres latituds. La posada en escena, a més, desborda energia i força. A l’Auditori Caló de s’Oli actuaran amb Noemi Escudero (veu), Luis González Coco (guitarra), Pedro García Brekon (percussió) i Lidia Escudero (ball).

Recital de David Pino i Gabriel Expósito

El cantaor David Pino (Puente Genil, 1972) interpretarà temes del seu àlbum Mi largo caminar i alguns temes clàssics de flamenc, acompanyat pel guitarrista Gabriel Expósito. Aquest treball va ser publicat el 2018, després de cuinar-lo a foc lent i sense concessions a la galeria. Reuneix un ventall d’estils flamencs que responen a la trajectòria recorreguda des de la seua infància i que mostren l’honestedat, autenticitat i bon gust amb el qual David Pino entén el cant. Conjuga pals com malagueña, soleá, liviana, petenera, caracoles, vidala, tangos… L’àlbum es va fer realitat quan el cantautor va complir els 30 anys com a professional en el flamenc. Gabriel Expósito és, a més, un dels músics que van col·laborar amb ell a l’estudi de gravació.

Pino va iniciar la seua intensa carrera de la mà del seu pare, Antonio, gran aficionat, i del seu paisà, el gran mestre Fosforito. Amb 15 anys va obtenir el primer premi de cant, al qual han seguit molts més, entre ells, el premi per Soleá al Festival Internacional de Cant de Las Minas de La Unión (Múrcia), l’any 2003, i el Premi ‘Pepe Marchena’, al XVII Concurs Nacional d’Art Flamenc de Còrdova, el 2007. Ha actuat a països d’Europa, Llatinoamèrica i Àsia, i ha treballat amb figures de la talla del mestre Manolo Sanlúcar i el ballarí Javier Latorre. L’ensenyament també ocupa un destacat lloc en la seua biografia, accedint el 2017 a la Càtedra de Cant Flamenc del Conservatori Superior de Música de Còrdova, centre en el que porta exercint labors docents des de l’any 2002.

Karen Lugo i Juan Gómez Chicuelo, la passió a través de la dansa i la guitarra

Karen Lugo és una balladora mexicana, coneixedora i respectuosa de la tradició, i també inquieta i innovadora. Ha participat en solitari al cicle Los Novíssimos, del XIV Festival de Jerez; al Festival Sangre Nueva, Jóvenes Flamencos, del Teatre Espanyol de Madrid; el cicle Los Veranos del Corral a Granada, en el cicle Flamencs i Mestissos de la Fundació SGAE, a la Sala Berlanga a Madrid i a la ciutat d’Úbeda; el Festival Flamenc Ibèrica Contemporània, de la ciutat de Querétaro, el cicle Concerta Independència en el Lunario de l’Auditorio Nacional de la Ciudad de México; el Festival Flamenco Ciudad de Jaén, i el Festival Flamenc Saintes, entre molts altres.

Karen Lugo y Chicuelo

En col·laboració amb la Fundació de Flamenc Casa Patas, ha estrenat tres espectacles: ‘Flamencura’, ‘Flamenc Territori Demente’ i ‘Flamenco Frequencies’, amb gires a Orient Mitjà i els Estats Units. Com a coreògrafa ha estat guardonada amb el primer premi de ball flamenc del Festival Internacional d’Almeria, primer premi de Coreografia del Festival Contemporary Flamenc de Finlàndia i tercer Premi de Coreografia del XVII Certamen de Dansa Espanyola i Flamenc de Madrid. Sota la direcció de Javier Latorre, ha participat a la pel·lícula ‘Flamenco, Flamenco’, de Carlos Saura, i com a primera ballarina de l’espectacle ‘El duende y el reloj’. També ha exercit com a ballarina, solista i coreògrafa als espectacles ‘Flamenconautas’, al Festival de Jerez 2018, i ‘Lorca x Bach’, al Festival de Jerez 2020, sota la direcció de Javier Latorre i producció de Shoji Kojima.

A més, ha estat coreògrafa i intèrpret en els espectacles ‘Cant Espiritual’, de Carles Dénia; ‘Cayana’, d’Anna Colom; ‘Numen’, de Melodie Gimard; ‘El Amir Assembli’, de Amir Haddad, i ‘Per Bach’, de Hippocampus, al costat de Jorge Pardo. A més, realitza projectes de videoart, amb els quals ha participat en múltiples festivals.

Juan Gómez Chicuelo, per la seua banda, és un dels guitarristes més rellevants del panorama actual del flamenc i, al mateix temps, un dels compositors més prolífics i interessants de les últimes generacions. Els seus inicis van ser a Cornellà de Llobregat, a l’edat de 12 anys, amb el guitarrista Casimiro González, avui un dels luthiers de guitarra flamenca més reconeguts. Ha treballat al Tablao de Carmen, amb Mario Escudero, Angelita Vargas, La Tolea, Eva Yerbabuena, Sara Baras, Adrián Galia, Belén Maya, Antonio El Pipa i Joaquín Grilo, entre altres artistes.

Juan Gómez ‘Chicuelo’

Chicuelo ha estat el guitarrista habitual de, entre altres, Miguel Poveda i Duquende, amb els quals ha realitzat nombroses gires per Europa, el Japó i els Estats Units. Ha acompanyat a cantaors com Enrique Morente, Mayte Martín, Rancapino, La Susi, La Marelu, Chano Lobato, José Mercé, El Cigala o Carmen Linares. També ha treballat amb músics de jazz com Chano Domínguez, Carles Benavent, Jorge Pardo, Jordi Bonell o Raynald Colom, i ha col·laborat amb la pianista Maria Joâo Pires i el violoncel·lista Yo-yo Ma.

El 1996 va crear la formació Cambalache, amb la qual va obtenir gran reconeixement. També va ser component del grup Guitarras Mestizas, amb el qual va gravar dos treballs discogràfics. Ha dirigit múltiples gravacions i ha acompanyat a l’estudi a Tomatito, Duquende, Mayte Martín, Ginesa Ortega, Joan Manuel Serrat, La Vargas Blues Band, Antonio Carmona, Jordi Bonell, Miguel Poveda i Joan Albert Amargós.

Raúl Rodríguez, Cristian de Moret i Patricio Hidalgo, espectacle de música i pintura

Aquests tres grans del flamenc, Rául Rodríguez i Cristian de Moret a les cordes i Patricio Hidalgo als pinzells, oferiran un singular espectacle de fusió de música i pintura, que sens dubte sorprendrà el públic.

Al cantant i guitarrista Raúl Rodríguez ja vam tenir l’oportunitat de veure’l a les Jornades Flamenques de l’any passat, primer amb l’espectacle ‘Travesía’, al costat de la seua mare, la gran Martirio, i a l’escenari exterior, amb el seu trio i el sorprenent instrument que toca, el tres cubà adaptat al flamenc, que ell denomina “tres flamenco”. Des del 1992, ha treballat com a músic d’acompanyament al costat de Kiko Veneno, Martirio, Javier Ruibal i Juan Perro (Santiago Auserón), a més de formar projectes propis com ‘Caraoscura’ (1992-95) i ‘Són de la Frontera’ (2003-2008). Des de 2014 desenvolupa la seua pròpia línia de treball, ‘Antropomúsica creativa de los cantes de ida y vuelta’, amb tres llibre-discos editats en solitari: Razón de Son, La Raíz Eléctrica y La Razón Eléctrica (Altafonte, 2014, 2017 y 2023), amb presentacions, conferències i trobades interculturals al llarg del món.

Raúl Rodríguez

Cristian de Moret és un prestigiós cantant i guitarrista de Huelva establert a Sevilla, amant de la profunditat i el compromís amb la música i el seu imprescindible missatge integrador per als pobles. El 2021 va llançar un primer treball en solitari, Supernova, que va ser escollit com un dels 50 millors discos de l’any per El País, deixant perplexos tant als aficionats al flamenc com als que no ho són tant, per la mescla d’un coneixement real del gènere i les seues arrels amb variades influències musicals. El 2023 Cristian ha llançat Caballo Rojo, segon àlbum en el qual torna a sorprendre amb la seua manera única de fusionar el flamenc amb altres gèneres. Entre les seues influències, artistes tan dispars com Camarón, Daft Punk, Queen of The Stone Age, Paco de Lucía, Chet Baker, Radiohead, Carpenter Brut, The Weekend o Pepe Marchena.

Cristian de Moret

El pintor eivissenc Patricio Hidalgo, tercer en discòrdia d’aquest original triumvirat, va desenvolupar la seua formació artística entre les facultats de Barcelona i Sevilla. Actualment resideix en aquesta última ciutat i expressa, a través de la pintura avantguardista, l’atemporalitat del jondo i l’essència del flamenc que sempre va influir en ell, mantenint-lo vinculat al poble patern, La Puebla de Cazalla. La seua trajectòria a les arts escèniques és extensa, participant en nombrosos espectacles de pintura en acció en els quals ha acompanyat recitals de poesia, flamenc i espectacles multidisciplinaris per tot el món.

Patricio Hidalgo. Foto: Magasé Art Gallery

Antonio Lizana Trio: De Cadis a Nova York

Igual que l’any passat, el programa de les Jornades Flamenques de Caló de s’Oli inclou una actuació a l’escenari exterior, que en aquesta ocasió protagonitzarà Antonio Lizana Trio, amb el seu espectacle ‘De Cadis a Nova York’, que fusiona flamenc, jazz i altres gèneres. Sobre l’escenari estaran Antonio Lizana (veu i saxo), José Manuel León (guitarra) i Ruven Ruppik (percussió).

Antonio Lizana

Antonio Lizana, saxofonista i cantaor, proposa amb aquest espectacle un viatge a través de les seues influències. Gadità i flamenc, manté moltes connexions amb Nova York, ciutat que visita sovent i que ha marcat el seu estil profundament. Al llarg del xou, realitza una revisió de cançons de diferent procedència, des d’estàndards de jazz americans, passant per pals flamencs de la seua terra i composicions pròpies on es troben totes dos influències. Aquest gran artista ha presentat la seua música a més de trenta països i participat en col·laboracions amb músics de tot el món. És considerat un dels màxims exponents de la nova generació de flamenc jazz a nivell mundial.

Xerrades flamenques amb Faustino Núñez i David Pino

Igual que l’any passat, les xerrades flamenques ofertes per Faustino Núñez i David Pino constitueixen un dels plats forts del programa. El dissabte, 1 de juliol, oferiran la conferència ‘Els primers estils’, que remetrà als aficionats a l’època en què sorgeix el flamenc, a mitjan segle XIX, irrompent pals com la serrana, liviana, rondeña, seguiriyas, caña, polo, soleares, malagueñas, cantiñas, tonás i romances.

David Pino

El diumenge, 2 de juliol la ponència es titula, ‘La consolidació dels pals flamencs’ i es fonamenta en com els cafès cantant i la professionalització del flamenc han cristal·litzat en nous estils que han vingut a enriquir el gènere. Entre ells, els tangos i tots els seus derivats, les buleries i múltiples formes de fandangos, cants miners, fandangos naturals i locals cantats al flamenc, el repertori de Huelva…

Faustino Núñez

Al cantaor i flamencòleg David Pino ja ha estat presentat uns paràgrafs més amunt, en citar el seu recital al costat del guitarrista Gabriel Expósito. El musicòleg Faustino Núñez, per altra banda, ha treballat amb músics de la talla de Carlos Núñez, Carmen Cortés o Javier Barón, ha estat director musical de la Companyia d’Antonio Gades i presideix la seua fundació, a més de ser un prolífic autor i investigador del gènere.