TOP
Actualitat
Joan F. Ribas

Mini gira per Sant Josep del gran artista gallec Oscar Avendaño

El prestigiós compositor, cantant i guitarrista gallec Oscar Avendaño, un dels artistes més prestigiosos i singulars del país, inicia aquesta setmana una mini gira pel municipi de Sant Josep, que el portarà a tres escenaris diferents. El primer concert tendrà lloc aquest dijous a Can Jordi Blues Station, a les 19 hores; un escenari que no li és desconegut ja que va tocar allí l’any passat amb The Bo Derek’s, una de les seues bandes, quan van visitar l’illa per a gravar un vídeoclip amb aquesta formación al Romeo’s Motel & Diner, sota la producció de l’Associació Cultural Great River Road d’Eivissa. El següent concert serà el dissabte, en el restaurant Can Tommy de Sant Jordi, a les 16 hores, i el diumenge celebrarà l’últim a El Kiosko de Cala de Bou, a les 14 hores.

Avendaño realitzarà un repàs per la seua discografia, amb temes de quatre dels seus grups més recents: Los Profesionales, La Banda Fantasma, Reposado i The Bo Derek’s. Alternarà aquestes composicions amb versions d’algunes de les seues cançons favorites i sortirà amb guitarra acústica i harmònica.

Avendaño és un dels músics més representatius de Galícia i ha format part de Siniestro Total durant més de vint anys, fins al comiat de la banda. Va substituir com a baixista a Segundo Grandío i abans, des del principi dels anys 90, va muntar i participar en bandes de rock i punk rock com Foggy Mental Breakdown, Raindogs, Brandell Mosca (després Medusa) i Anita Steinberg, entre altres.

També ha compost música per al cinema, com el migmetratge bèl·lic-musical The Last Patrol (La colina de la muerte), de Cora Peña (2000), o el curtmetratge Amazonas 2000, d’Óscar Suárez (2001). Amb Siniestro Total va gravar mitja dotzena d’àlbums i va formar part del projecte d’adaptació del repertori del grup a la música contemporània Land of Oportunity, dut a terme pel TAC (Taller Atlántico Contemporáneo). També va formar part de la formació del grup en el famós comiat que es va celebrar al Wizink Center de Madrid, els dies 6 i 7 de maig de 2022, on també van pujar a l’escenari antics músics de la banda.

 

Óscar Avendaño amb The Bo Derek’s (Can Jordi, 2022). Foto: Joan F. Ribas

En paral·lel a la seua estada a Siniestro Total ha participat en moltes altres bandes, com Trem Fantasma i Los Casanovas, arrencant també una etapa com a solista en la qual s’ha fet acompanyar dels principals músics gallecs del rock and roll. Després de la desaparició de Siniestro Total, s’ha bolcat completament en els seus projectes com a cantant i guitarrista, amb The Bo Derek’s (al costat de Jorge Lorre i Rufus el Guarro), Los Profesionales, Reposado i La Banda Fantasma.

Al llarg de la seua carrera ha col·laborat amb innombrables bandes i artistes, com Coque Malla, Josele Santiago, Sid Griffin, Pablo Novoa, Los Deltonos, Alice Bag, The Soul Jacket, Dr. Cotomondongo y Sus Metales Preciosos, Transportes Hernández y Sanjurjo, Los Naipes, Los Fortunas, Los Cafres… A més, és un cinèfil empedreït, assumpte sobre el qual imparteix conferències, i una enciclopèdia errant sobre la història del rock and roll.