TOP
Actualitat

Los Deltonos, Martín Burguez, Uncle Sal i ZZ Rock, a la III Mostra de Blues i Músiques d’Arrels Negres

La tercera edició de la Mostra de Blues i Músiques d’Arrels Negres ja té data i programa, i és dels bons. Es celebrarà a la plaça de Sant Josep de sa Talaia del 3 al 5 de juny i comptarà amb l’actuació estel·lar del potent grup càntabre Los Deltonos, que ja van protagonitzar fa gairebé vint anys (abril de 1993) el primer Sant Pepe Rock que es va moure del camp de futbol a la plaça del poble. A més, estaran acompanyats de l’extraordinari guitarrista de blues Martín Burguez, un dels músics més sol·licitats del circuit nacional pel seu estil ortodox dins del gènere i la seia destresa amb els puntejos. Des d’Eivissa actuaran també la banda Uncle Sal, una de les de més reclamades als festivals de fora de l’illa dedicats a la música americana d’arrels, i ZZ Rock, formació recentment creada per tres músics amb molta experiència per a retre homenatge a ZZ Top.

La regidora de Cultura i Festes, Cristina Ribas, ha recordat la relació que té el poble de Sant Josep amb la música d’arrels negres, un vincle de dècades per la presència de músics al municipi com Dave Jeffs (Blues Dave), que ha generat una escena musical molt viva i la formació constant de bandes “que exploren el blues, el jazz o el funk com a vies d’expressió. A tots ells els deviem recuperar un dels moments més esperats del calendari cultural, que per força no hem pogut celebrar durant els dos últims anys”, ha comentat. La III Mostra de Blues és una iniciativa de l’Ajuntament de Sant Josep, amb la col·laboració de Miquel Prats Botja i la seua empresa MP Music Eivissa.

La banda càntabre Los Deltonos

Los Deltonos porten als escenaris des de 1986, una llarga trajectòria que els ha col·locat com un dels referents del gènere a tot l’Estat, amb importants èxits, entre els quals destaca l’àlbum Tres Hombres Enfermos (1990), que amb la seua gira de llançament, ‘Tour Enfermo’, els va portar a Sant Josep de sa Talaia per primera vegada. Avui dia la banda està composta per Hendrik Röver (guitarra i veu), Sergio Tutu Rodríguez (baix) i Javi Arias (bateria). Els tres són hereus d’un estil recognoscible inspirat en la tradició musical nord-americana, però molt evolucionat. Tants anys de directes els ha fet mereixedors d’un públic fidel per tot el país. La banda ha publicat un total de 14 àlbums d’estudi, inclòs Ho Ho Ho, que acaben de llançar al mercat i presentaran per primera vegada a Eivissa.

El seu concert serà el dissabte 4 de juny, en un cartell compartit amb Uncle Sal, banda formada en 2010 a l’illa, de la qual formen part Soulman Sal (veu i guitarra), Ferran Nogués (guitarra), Francis Fastfingers (baix) i Artimus Gabe (bateria). Aquest grup, amb quatre discos d’estudi, posseeix una personalitat única sobre l’escenari, cosa que ha provocat que la premsa especialitzada lloï el seu estil i potent directe, i fins i tot qualifiqui els seus àlbums entre els millors del país en els seus respectius anys de llançament.

La banda eivissenca Uncle Sal, durant un concert a es Cubells. Foto: Joan F. Ribas

Com sempre, el festival comptarà amb la complicitat dels establiments de Sant Josep i els voltants, que organitzaran els seus propis concerts amb motiu d’aquesta festa musical. També es convoca als músics i aficionats locals a participar a la classe magistral de guitarra que impartirà, en aquesta ocasió, Martín Burguez, el diumenge, 5 de juny, al Centre de Cultura Can Jeroni, a les 11 hores.

Guitarrista, cantant, compositor i productor, Martín Burguez (nascut a Montevideo) va començar la carrera a l’Argentina actuant als locals de la capital, on es va fer un nom al costat del trompetista i líder de banda de BB King, James Boogaloo Bolden. També ha compartit escenari amb músics de blues molt coneguts als circuits internacionals, com Lurrie Bell, Sax Gordon, Kirk Fletcher, Jimmy Burns, Tia Carrol i JJ Thames. Burguez té 3 discos editats, que l’han portat a actuar per diverses ciutats europees i d’Amèrica Llatina. Actualment resideixen a Barcelona. L’acompanyaran a l’escenari per tancar aquesta III Mostra de Blues i Músiques d’Arrels Negres el baixista argentí Christian Morana i el bateria asturià David Barona.

Martín Burguez, a la dreta, junt al baixista Christian Morana, a un concert de la Societat de Blues de Madrid. Foto: Xescu Prats

Després de la masterclass de Martín Burguez, al voltant de les 12,15 hores del diumenge, tornarà la música en viu a la plaça, amb l’actuació dels eivissencs ZZ Rock, la banda tribut a ZZ Top, que es va estrenar a Can Jordi Blues Station el passat 14 de maig. El trio el composen el cantant i guitarrista Richard Parker, el baixista David Mascaró i el bateria Simon Day. Des de Sant Josep és Música podem assegurar que no sols s’assemblen als originals en la grandària de les barbes. Després d’ells, es celebrarà una fi de festa amb Martín Burguez Trio i s’acabarà amb una jam session.

ZZ Rock, la nova banda tribut a ZZ Top. Foto: Silvia Castillo

El programa musical es complementarà amb la projecció d’una pel·lícula sobre la música americana d’arrels negres, el divendres, 3 de juny, a les 20,30 hores, a Can Jeroni. Es tracta de ‘Cadillac Rècords’, produïda per Beyoncé Knowles i interpretada per Etta James i el oscaritzat Adrien Brody. Narra la història d’aquest famós segell discogràfic, que acabaria llançant a alguns dels músics afroamericans més importants del segle passat, com Muddy Waters o Chuck Berry.

Com en les anteriors edicions, el magnífic cartell que il·lustra aquesta tercera edició del festival ha estat realitzat per l’il·lustrador eivissenc Ric Jazzbo.

Cartell de la III Mostra de Blues, obra de l’il·lustrador Ric Jazzbo