TOP
Actualitat
Joan F. Ribas

Gran ambient de rock a Sant Jordi amb el 11è Back to School Festival

Dissabte passat es va celebrar a Sant Jordi la XI edició del popular festival Back to School, que va tornar a compaginar bandes locals amb altres arribades de la península. L’esdeveniment, que organitzen l’Associació Cultural Ses Barsetes i l’Ajuntament de Sant Josep, va omplir per moments la plaça de la localitat i el públic va poder gaudir de sis hores ininterrompudes de punk i rock, ofertes per les cinc bandes que van participar i el Dj Ben Kinloch, que va animar l’ambient entre els canvis de formacions i a la conclusió dels directes.

Entre els assistents, com és habitual, nombrosos músics de l’illa, molts d’ells participants en edicions anteriors, i públic de fora que tots els anys s’abona a aquest festival. El públic, a més, va poder gaudir d’un petit mercat i dels entrepans que va preparar el col·lectiu del Basket Ses Salines. Es va mantenir, també, la col·laboració amb l’Associació Ibiza IN.

 

PVSSYDÒNIA: PUNK FENICI

El recital va començar amb l’actuació de la banda femenina Pvssydònia, punk fenici sense filtres amb lletres reivindicatives i contundents. El grup, nascut a Eivissa, està format per Balma Albalat (veu), Marta Yanini (guitarra), Inés Roig (baix) i Marta Mallach (bateria) i van oferir un repertori de temes propis, cantats tant en castellà com en català.

Pvssydònia. Foto: Joan F. Ribas

En aquest començament del festival no va faltar, per descomptat, la cançó estrella del grup, ‘Sa matança de ses Feixes’, que en el seu moment va ser escollida per formar part del disc Flama, produït per l’Institut d’Estudis Eivissencs, que recopila les cançons més representatives que es varen presentar al concurs ‘Cançó de Sant Joan 2021’.

 

THE METRALLES: PUR ROCKABILLY

I després del punk, el seu némesis, probablement perquè beu de la mateixa font: el rockabilly de The Metrallas, un potent trio format a l’illa per tres veterans de l’escena musical pitiusa: Ricky Lee, ex The Frigolos, a la veu i a la guitarra; Rafa Bonet, ex Rockavila, al baix, i Peter Ortega, adobat en mil batalles a la Barcelona més rockabilly, a la bateria.

The Metrallas. Foto: Joan F. Ribas

El repertori de The Metrallas va oscil·lar entre versions del primer rockabilly dels anys 50, amb temes de Eddie Cochran, Gene Vicent i altres clàssics, i de les bandes que van protagonitzar el ressorgiment dels vuitanta, quan el rockabilly es va tornar més accelerat i punky, com Stray Cats, The Paladins o The Cramps.

 

THE NEW YOUNG POLAKS: TEMES PROPIS INSPIRATS EN ELS 70

La tercera formació que va pujar a l’escenari, The New Young Polaks, també és local i la composen quatre xavals d’entre 16 i 18 anys, que en dos anys de vida musical han experimentat una evolució molt notable i ja estan a punt de llançar el primer àlbum.

The New Young Polaks. Foto: Joan F. Ribas

The New Young Polaks varen començar la seua carrera oferint versions de Led Zeppelin, The Rolling Stones, The Who i Jimmy Hendrix, és a dir, rock dels anys setanta, i han acabat amb un repertori propi amb cançons molt treballades, com les que varen tocar a Sant Jordi, en les quals intervé en les lletres Joan Serra, germà del guitarrista. Ells són Marc Serra (guitarra), Toni López (bateria), Ángel López (veu) i Raúl Torres (baix).

 

ZALOMON GRASS: COSMIC BLUES DES DE GALÍCIA

Ja era ben de nit quan va començar a sonar la primera banda de fora, els gallecs Zålomon Grass, que van sorprendre per la qualitat del seu rock progressiu, amb algunes concessions a la psicodelia, que ells denominen “cosmic blues”. Aquest power trio, que va oferir un repertori de cançons pròpies, va néixer a Vigo en plena pandèmia i el formen tres músics de llarga trajectòria, malgrat la seua joventut.

Zålomon Grass. Foto: Joan F. Ribas

Es tracta de Gabriel Mckenzie (guitarra i veu), Mauro Comesaña (bateria i veu) i David Rodd (baix i veu). Gabriel i Mauro, de fet, són vells coneguts del rock espanyol, en actuar també per tot el país amb les seues bandes de capçalera (Spoonfull i The Soul Jacket, respectivament). David Rodd, per altra banda, també actua amb Gabriel en You Dog! i és membre de Jaguars i Karma Animal.

 

THE BUZZOS: EL ROCK MÉS POTENT D’EXTREMADURA

Per a rematar la feina, en una nit fantàstica de rock, va quedar la banda extremenya The Buzzos, una de les millors formacions underground de l’escena del rock and roll. Porten més de vint anys girant i la seua experiència es disfruta en cada tema. Unes cançons que sonen a una mescla entre Johnny Thunders, Joan Jett, AC/DC, Aerosmith, Guns N’ Roses i Mötley Crüe. El composen Sean ‘Flecha’ Swindle a la veu, Diego Leone (també conegut com Dean Demon) a la guitarra, Diego Iglesias també a la guitarra, Lander Pulido al baix i Jesús Martín a la bateria.

The Buzzos. Foto: Joan F. Ribas

El grup ha obtingut diferents guardons en certàmens tan prestigiosos com, per exemple, Festimad i, com era d’esperar, va exhibir personalitat i un so propi, amb un directe irresistible. Va ser el colofó a una nit de directes que van acabar casi de matinada, amb la plaça plena de gent. A destacar també el so, que el va posar Plug and Play, amb Omar Gisbert al capdavant.

 

A continuació, una galeria d’imatges de Joan F. Ribas: