TOP
Actualitat

Conferència musical amb gospel per a commemorar el Dia Internacional de la Dona

El diumenge 6 de març, a les 18 hores, tindrà lloc a l’escenari interior de l’Auditori Caló de s’Oli un concert molt especial. Forma part del programa dissenyat per l’Ajuntament de Sant Josep per a commemorar el Dia Internacional de la Dona, que es celebra arreu del món el 8 de març.

La prestigiosa cantant madrilenya de blues i jazz Mayka Edjole, acompanyada del guitarrista Alex Caporuscio, actuarà en una conferència musical titulada ‘Pioneras feministas en la lucha contra la esclavitud. Conductoras del tren de la llibertat: canciones y símbolos’, que conduirà l’escriptor madrileny Héctor Martínez. Les seves explicacions s’intercalaran amb cançons originals de l’Amèrica dels esclaus.

L’esdeveniment ret homenatge a les primeres feministes afroamericanes, que amb les seves cançons i estratègies van contribuir a la fi de l’esclavitud als Estats Units. La conferència recorre la història del poble afroamericà i d’aquelles heroïnes que van formar part de la Undergrund Railroad, organització clandestina que conduïa als esclaus per camins segurs fins als estats del nord, on estava prohibida l’esclavitud. A través de símbols i cançons amb missatges ocults, els membres d’aquesta organització es comunicaven entre si. Durant la conferencia Héctor, Mayka i Alex presentaran algunes d’aquestes cançons i els seus secrets.

Mayka Edjole, coneguda cantant de jazz i blues

Mayka Edjole (María del Carmen Edjo Leorza, Madrid, 1971) és cantant, compositora i discjòquei. Va començar la seva marxa musical en el grup Abadìe 500 Blues Band, en 1991. Després de cursar estudis de Filologia i Magisteri, decideix dedicar-se professionalment a cantar en 1997. Des d’aquell any va formar part de la madrilenya Moby Dick Club Band, fins a 2005, i del cor Inside Voices, fins a la seva dissolució en 2011.

Mayka ha fet nombrosos treballs com a corista per a artistes com Sergio Dalma, La Cabra Mecánica, Coque Malla, Enrique Morente, Burning, Julian Maeso, Pitingo, DePedro, Isabel Pantoja… A més, ha interpretat molts jingles publicitaris i compost i interpretat temes per a productors de música electrònica, a Espanya (Karkis, Casbah73, The Soul Vigilants, Mr. Gagun) i Alemanya (Fab Guiro, Dublex Inc).

Des del 2005, pertany a la banda de soul-funk The Sweet Vandals, amb els quals ha compost i interpretat quatre àlbums, realitzant gires per mig món, i compatibilitzant aquest treball amb el de cantant a la Roots and Grooves Jam Session de la Boca del Lobo, a Madrid, des de 2007. També és habitual en diferents grups de jazz i blues de la ciutat, amb els quals continua treballant, ja que tots dos estils són la seva major passió.

També exerceix com a professora de cant a la ESMUVA (Escuela de Música de Vallecas) i dirigeix el Coro Moderno de Vallecas (COMOVA) i el taller de Cor de l’Espacio de Igualdad Gloria Fuertes, en el barri de Vicálvaro.

Alex Caporuscio, guitarrista a la vora de grans del blues

Alex Caporuscio, cantant i guitarrista, viu a Madrid des dels anys noranta, encara que va néixer a Londres en 1973, de mare espanyola i pare italià. Va començar a tocar als sis anys, gràcies a la influència del seu güelo guitarrista, i als 15 descobreix la música que li canviarà la vida: el blues de John Lee Hooker, que de seguida l’orienta cap a altres grans mestres, com B.B. King i Albert King.

Encara molt jove, munta la banda Alex & The Boll-Weevils, amb la que actua per tota Itàlia, aconseguint que nombrosos músics de prestigi del circuit de blues el coneguin i convidin a col·laborar. Quan arriba a Madrid, comença a acompanyar a artistes tan coneguts com Steven Adler (ex de Guns’n’Roses), Ñaco Goñi, Noel Soto, Velma Powell, Javier Vargas, Amar Sundy, Xarxa House o Tres Mil. Els crítics del sector el defineixen com un Martell pneumàtic del rhythm‘n’blues, amb un estil que recorda a Stevie Ray Vaughn i ZZ Top.

Héctor Martínez, autor de ‘Comer y Cantar: Soul, Food & Blues’

Héctor Martínez (Fuenlabrada, 1980) és, a més de armonicista i president de la Societat de Blues de Madrid, un escriptor especialitzat en la música americana d’arrels negres i la seva relació amb la societat de l’època.

Martínez també és un vell conegut del públic eivissenc, ja que va presentar el seu últim llibre ‘Comer y Cantar: Soul, Food & Blues’, en el Soul Food Fest, celebrat a l’Auditori Caló de s’Oli, el 12 d’octubre de 2021. Aquell acte també va tenir format de conferència musical, acompanyat pels guitarristes Chino Swingslide i César Crespo.

La seva obra conté la història de més de 100 cançons, que il·lustren un total de 18 receptes de cuina tradicional americana. En 2020 va ser triat millor llibre de menjar americà publicat en el món, en els Gourmand World Cookbook Awards, considerats com els Óscar dels llibres de cuina.