TOP
Actualitat
Mando Diao

Carolina Durante, Carlos Sadness, Christina Rosenvinge, Hinds i Mando Diao, a Dorado Live Shows

Demà arrenca l’edició de 2023 de Dorado Live Shows, amb l’actuació dels grups Carolina Durante i Por las noches. Durant l’estiu el públic aficionat al indie rock també podrà gaudir de bandes nacionals i estrangeres amb projecció internacional, com Carlos Sadness, Christina Rosenvinge, Hinds i Mando Diao.

La principal novetat és que aquest xou, que organitza la cadena Concept Hotel Group, es trasllada de l’antic escenari que componien les terrasses dels hotels Dorado i Santos, a Platja d’en Bossa, al nou espai multifuncional de concerts a l’aire lliure Venice Bay, al costat dels hotels Paradiso Art Hotel i Gran Paradiso, a Cala de Bou, que ja es va estrenar per la passada edició del festival Sonorama Ibiza.

El calendari de concerts és el següent: Carolina Durante + Por las noches (18 de maig), Carlos Sadness + Morning Drivers (22 de juny), Christina Rosenvinge + The New Young Polaks (13 de juliol), Hinds + Lala Hayden (3 d’agost) i Mando Diao + Niños Raros (21 de setembre).

Carolina Durante, una banda madrilenya que ha conquistat Amèrica

La banda Carolina Durante va néixer a Madrid el 2017, a la sortida d’un concert de Belako i Perro, quan els seus quatre integrants van decidir muntar una banda. Així, com si tal cosa, es van dividir els rols del grup i l’endemà van anar a comprar els instruments: guitarra, baix, bateria… Amb el temps i la capacitat per a mantenir la il·lusió d’aquesta primera nit, Carolina Durante s’ha acabat convertint en una de les bandes més importants de la seua generació, provocant cert ressorgiment del rock i el pop de guitarres a l’escena madrilenya. Les seues cançons han estat versionades per Los Planetas o Amaia, entre altres, i han participat en festivals com Mad Cool, Bilbao BBK, Live o El Festival Internacional de Benicàssim, a més de realitzar múltiples gires per Espanya i països com l’Argentina, Xile, Colòmbia o Mèxic.

Por las Noches, música de festa nascuda a Malasaña

Por las noches és un grup molt més recent, gestat en temps de confinament i post pandèmia per quatre habituals de les nits madrilenyes del barri de Malasaña i de les sales de concerts de la ciutat. Ells són Luis Basilio, dels Nastys; Álex de Lucas, de The Parrots; el productor Raúl Santos i Edu Por las noches. Ja han llançat diversos senzills a les principals plataformes de streaming, com ‘La más bonita’, ‘Bakalá’ o ‘Para Nada’. La seua música és alegre i festera, amb temes que oscil·len entre el bolero punk, la bossa psicodèlica i els ritmes llatins, sense perdre una essència madrilenya que es fa patent en cada compàs.

Por las noches

Carlos Sadness, il·lustrador, escriptor i músic

El barceloní Carlos Sadness és un artista en l’ampli sentit de la paraula: músic, il·lustrador amb un Grammy a casa pel disseny d’art que va fer per a l’àlbum Diferentes tipos de luz; un tipus, en definitiva, impossible de classificar. La idea del seu actual projecte musical com Carlos Sadness va sorgir durant una estada a Los Angeles, en el qual concedeix un protagonisme absolut a la lletra de les cançons, utilitzant parts recitades. Aquestes cançons van arribar a Sony Music i la companyia va fitxar immediatament l’artista. Els seus discos han batut tots els rècords de reproduccions a les plataformes de streaming del gènere indie al nostre país i en les seues nombroses gires per Llatinoamèrica sempre omple tots els recintes.

Morning Drivers, indie eivissenc que gira per Espanya

La formació eivissenca Morning Drivers és un dels grups de indie pop més destacats de l’illa, amb treballs discogràfics que han tingut repercussió nacional. Van començar fent versions de les bandes que més els agradaven i, a partir de 2015, es van dedicar a compondre. Fruit d’aquell treball va sorgir el seu primer àlbum, Perspectiva, publicat el 2017, que ja els va permetre afrontar una àmplia gira nacional, amb parada a ciutats com Barcelona, Madrid, València, Granada, Còrdova, Albacete, Salamanca o Saragossa. El seu segon àlbum, Nuevas intenciones (2020), també els ha portat a recórrer el país i participar en múltiples festivals.

Christina Rosenvinge, una artista amb mil cares sorgida de La Movida

A Christina Rosenvinge, nascuda a Madrid el 1964, filla de pare danès i mare anglesa, se la considera la primera núvia del indie espanyol. Cantautora, actriu i presentadora, ha conquistat Llatinoamèrica en solitari i posseeix una de les carreres més singulars de la música pop espanyola. Estendard de la moguda madrilenya en el seu debut amb Ella y Los Neumáticos, va donar pas a un estil més naïf amb Álex & Cristina, que va tenir un èxit total amb ‘Chas y aparezco a tu lado’, produïda per Nacho Cano. Ha publicat una dotzena de discos en solitari i altres al costat de més músics, va ser parella de l’escriptor Ray Loriga, ha viscut una etapa a Nova York on va aconseguir un èxit notable de crítica amb el suport dels seus amics del grup Sonic Youth i continua omplint sales allà on va.

The New Young Polaks, la banda más joven de Ibiza

The New Young Polaks és un dels grups més joves de l’illa. Es va formar el 2021, quan tots els seus integrants tenien entre 14 i 16 anys. Les seues majors influències són el rock i el blues dels anys seixanta i setanta, amb bandes com Led Zeppelin, The Rolling Stones, Eric Clapton, The Who, Jimi Hendrix… Durant els seus concerts realitzen versions d’aquests grups i altres de l’època i també composen els seus propis temes.

The New Young Polaks. Foto: Joan F. Ribas

Hinds, indie rock madrileny que ha donat la volta al món

Hinds és una banda de indie rock que va irrompre el 2011 a Madrid. Van reprendre l’activitat el 2013, publicant versions d’alguns dels seus grups favorits, i a l’abril de 2014 van publicar dos temes a la plataforma Bandcamp, captant l’atenció de nombrosos mitjans internacionals. Des de llavors han actuat a Gran Bretanya, França, Portugal, Alemanya, Noruega, Dinamarca, Holanda, Tailàndia, Austràlia i els Estats Units, sent cap de cartell en nombrosos concerts. Són considerades una banda de garage rock, garage pop, surf i el-fi i han estat comparades nombroses vegades amb un extens nombre de bandes de rock, tipus Velvet Underground, The Pastels i altres grups de la dècada dels 60. No obstant això, elles han esmentat a Black Lips, Ty Segall, The Parrots, The Strokes, The Vaccines i Mac Demarco com les seues influències més significatives.

Lala Hayden, una artista diferent

Laura Hayden, també coneguda com Lala Hayden, és una artista de currículum atípic. El 2011 va ser presentadora d’MTV Espanya i després va formar la banda Anteros, assentada a Londres, que es va convertir en una de les revelacions del 2018. El 2020 va decidir prendre’s un descans de la banda i iniciar una etapa com a solista, llançant recentment un parell de singles. També ha exercit com influencer de moda i ha representat a diverses marques.

Mando Diao, rock garage sorgit en els 90 a Suècia

Mando Diao és una potent banda sueca de indie rock i garage rock, amb tocs dels anys seixanta, que va sorgir el 1995. Pocs anys després van començar a despertar l’atenció de la crítica i el públic, i la multinacional EMI es va interessar per ells, signant el seu primer contracte important. El 2002 va sortir a la venda el seu primer àlbum Bring’Em In, que ja va ser disc d’or a Suècia, Alemanya i el Japó. El 2004 el grup va ser aclamat per la premsa musical i va ser catalogat com una de les millors bandes de l’any. Després d’aquest treball van arribar deu àlbums més, així com multitud de EP i senzills, tots amb gran èxit internacional. Han actuat en els principals festivals musicals europeus i del món.

Niños Raros, un grup eivissenc d’institut que va debutar a Madrid

La banda eivissenca Niños Raros és una de les més joves de l’illa i va sorgir a l’Institut Quartó de Portmany, on va ser formada per un grup d’estudiants quan rondaven els 18 anys. El seu debut va tenir lloc a Madrid, a la famosa sala BarCo, emblemàtic local del barri de Malasaña, al setembre de 2022. També van actuar en el Festival Sonorama Ibiza, a l’octubre de 2022. El seu projecte de rock alternatiu ja compta amb diversos singles, gravats a Magrana Studios sota la producció de Joan Barbé, i alguns tenen milers de reproduccions a les plataformes digitals.