TOP
Actualitat
Larry Campbell & Bob Dylan

Amb Larry Campbell i Teresa Williams, arriba un altre concert històric per a Eivissa

“Amb Larry Campbell aquest diumenge tendrem un concert històric, tant com quan van venir a tocar Bob Marley i Eric Clapton a l’antiga Plaça de Toros, en els anys 70, o quan van actuar Robert Plant i Jimmy Page al Heartbreak Hotel, en els 80”. Qui s’expressa amb aquesta emoció és el guitarrista i cantant eivissenc Miquel Prats, Botja, que, d’acord amb l’Ajuntament de Sant Josep, ha promogut l’arribada d’aquest carismàtic i llegendari artista a l’illa. Actuarà amb la seua dona, la cantant Teresa Williams, i la seua banda, diumenge que ve, 13 d’agost, a les 21 hores, dins del Sol Post a s’Oli Fest, que es celebra a l’escenari exterior de l’auditori de Cala de Bou.

Malgrat haver gravat i acompanyat en gires a alguns dels més grans músics de la història del rock, el novaiorquès Larry Campbell no és un artista famós per al gran públic. No obstant això, constitueix una llegenda per als guitarristes de l’illa especialitzats en música americana que l’han anat descobrint. “Larry Campbell és un dels més importants músics de sessió que hi ha en la música americana d’arrels. I com a guitarrista, només el fet d’haver tocat amb Bob Dylan o Levon Helm, entre molts altres, ho diu tot. És imprescindible”, explica, per exemple, Soulman Sal, cantant i guitarrista del grup Uncle Sal i un expert en aquest gènere musical.

Larry Campbell & Willie Nelson

Miquel Botja va descobrir a Larry Campbell per casualitat, quan investigava sobre la tècnica del fingerpicking, que van desenvolupar els músics de blues i folk del vell sud dels Estats Units, i que serveix per tocar en solitari, ja que consisteix en interpretar al mateix temps ritme i melodia, descomposant els acords. Diuen alguns historiadors que procedeix de la manera de tocar el banjo que van desenvolupar els músics dels Apalatxes de Carolina i altres zones de l’Amèrica profunda.

“Larry Campbell és un dels grans catedràtics d’aquesta tècnica i vaig començar a escoltar-lo amb devoció. Lo sorprenent va arribar quan vaig descobrir que va acompanyar de gira durant gairebé deu anys a Bob Dylan i que també ha girat i gravat un munt de discos amb Levon Helm, Paul Simon, B. B. King, Keith Richards, The Black Crowes, Willie Nelson, Little Feat, Jackson Browne o Emmylou Harris, per citar alguns noms emblemàtics d’una llista interminable. Mick Jagger, per exemple, canta cançons amb molta gent, però que tots aquests grans artistes et triïn com a professional per acompañar-los, és una cosa increïble, gairebé inconcebible. Crec que no hi ha cap músic amb connexions amb tal quantitat d’artistes de la meua corda. Campbell té un carisma com a guitarrista extraordinari, i a més no sols el busquen per aquest instrument, sinó també per com interpreta el violí, el banjo, la mandolina o la pedal steel guitar. I a més canta! Jo, quan l’escolt, em toca l’ànima”, afegeix Botja.

A aquest artista eivissenc, que ha promogut multitud de concerts a l’illa, com les famoses edicions del Sant Pepe Rock, li agrada tant Campbell que fins i tot va començar a projectar un viatge als Estats Units per a anar a veure’l en directe. “Quan de sobte vaig descobrir que aquest estiu feia una gira per Espanya, el cor em va dar un bot. Gairebé vaig tenir un infart. Vaig començar a moure fils amb l’agència que el porta per Espanya, on passarà una setmana actuant per Astúries i Galícia, i vaig tancar el 13 d’agost amb ells. Era arriscat perquè acabaven de passar les eleccions, havia de produir-se el canvi de govern a l’Ajuntament de Sant Josep, i no sabia que em dirien. Així i tot, vaig córrer el risc, encara que hagués hagut de muntar el recital en una sala, cobrant entrada i perdent diners. No obstant això, sense que soni a piloteig amb els d’ara ni a descortesia amb els d’abans, l’acceptació i predisposició total del nou alcalde, Vicent Roig, fins i tot abans de ser investit, van ser claus per a fer realitat aquest concert”, afegeig Botja.

Campbell no sols és un multiinstrumentista de primer nivell, sinó que també destaca en la faceta de productor. Durant els anys que va acompanyar a Levon Helm, fundador de The Band, va guanyar dos Grammy per la producció dels seus discos Dirt Farmer (Millor Àlbum de Folk el 2008) i Electric Dirt (Millor Àlbum d’Americana el 2010).

El currículum de la seua dona, Teresa Williams, que estarà amb ell sobre l’escenari de Caló de s’Oli, al costat del baixista Brandon Morrison i el percussionista John Guip, no se li queda enrere. Williams es va criar en una granja de Tennessee envoltada de música i ha estat corista de grans estrelles, com Mavis Staples, Emmylou Harris, Hot Tuna, Jackson Browne, Phil Lesh o Bob Weir. Es va casar amb Campbell el 1986, després de conèixer-se sobre l’escenari, i en la dècada de 2000 ja van compartir recitals, en formar part tots dos de la banda de Levon Helm. Després de la mort del músic, Williams i Campbell van decidir posar en marxa un projecte junts, que va culminar el 2015 amb el seu àlbum de debut Larry Campbell & Teresa Williams, al qual va seguir una gran gira, llançant posteriorment dos més: Contraband Love (2017) i Live at Levon’s (2023). Les seues cançons naveguen entre el rock americà, el folk, el country i el blues.

La unió de dos músics amb una trajectòria tan llarga al costat dels més importants artistes de l’escena americana fins i tot va motivar la creació d’una impressionant sèrie documental de deu capítols i més de 500 minuts de durada, titulada ‘It Was the Music’. Per ella desfilen músics com Jackson Browne, William Bell, Rosanne Cash, Jerron ‘Blind Boy’ Paxton, Jack Casady, Tracy Nelson, Jerry Douglas, Shawn Colvin, Buddy Miller o Larry ‘The Mole’ Taylor, entre altres, parlant de la grandesa de Campbell i Williams. El director, Mark Moskowitz, els va seguir en aquesta gira iniciàtica, que ells van batiar com una “utopia musical”, i que, en realitat, compte la història de dos artistes que, després de portar carreres d’èxit i separades des que es van casar, trenta anys enrere, van decidir fer les maletes, agafar els instruments i girar pels Estats Units a la recerca de l’èxit.

Teresa i Larry van transitar per clubs petits i grans festivals, tocant la fibra sensible del públic amb actuacions apassionades on navegaven pel gospel, el blues, el country i rock and roll a l’antiga. El documental, en definitiva, és una història de l’amor entre dos artistes i també sobre la passió de tots dos per la música, mentre persegueixen l’esperit d’una època passada, en la qual les cançons unien a la gent, en els feliços dies dels anys seixanta i principis dels setanta.

Tots aquests arguments proporcionen una idea de la magnitud de l’esdeveniment que implica el concert d’aquest diumenge. Serà, efectivament, una oportunitat històrica de veure a dos artistes meravellosos, que difícilment es repetirà en el futur.