TOP
Actualitat
Joan F. Ribas

Així va ser el concert secret de Leiva i The Guapos, a ses Boques

Anit es va viure un d’aquests moments insòlits que només succeeixen a Eivissa. La platja de ses Boques, baix els penya-segats des Cubells, alberga un famós quiosquet regentat per la família Portmany i aferrat a la seua riba de còdols. El freqüenten turistes habituals que gaudeixen menjant els peixos i arrossos que surten de la cuina. Ahir, però, va ocórrer una cosa que encara no havia succeït en els 49 anys d’història d’aquest establiment: es va celebrar un concert.

I no va ser un concert qualsevol. En primer lloc, l’esdeveniment era secret, o almenys no es va anunciar enlloc i només es van assabentar aquells que van rebre la informació pel boca a boca o el WhatsApp. En segon terme, impressiona el nom del grup escollit per aquest baptisme musical: The Guapos, la banda mexicana que té a Leiva com a bateria i que fan un rock and roll que posa les piles al públic des de la primera estrofa. El resultat d’aquesta alquímia de sumar un grup fantàstic a un lloc màgic resulta fàcilment predictible: va ser espectacular.

Leiva. Foto: Joan F. Ribas

Com això de secret és un dir, per allí va aparèixer una onada d’aficionats, que van anar aparcant a la barda empinada d’accés a la cala i q la carretera de dalt, ben organitzats pel personal de l’establiment. Entre el públic, un munt de músics de l’illa, periodistes, hotelers, promotors musicals, etcètera; és a dir, molta gent del gremi: Edu Por las Noches, Yeshe Ryser, Omar Alcaide, José David Cruz, Carmen Senra, Morning Drivers, Diego Calvo, Sophie Princic Bel, Jaume Alberti i tants altres. També hi havia alguns polítics, actors i altra gent de la cultura, i molts joves des Cubells, que cal imaginar es varen assabentar per proximitat o amistat amb els germans Portmany, Joan i Lourdes, que regenten el restaurant amb els seus pares. Joan Jr. va explicar que la proposta de portar a Leiva i The Guapos la hi va fer Adrián Rodríguez, promotor del festival Sueños de Libertad, que buscava un lloc especial per portar a una banda tan inesperada a l’illa.

La música va començar amb el dj Sr. Cardona (Jordi Cardona), que ja va posar a ballar al personal quan encara no fosquejava. Arribat el moment de passar al directe, Cardona va prendre el paper de mestre de cerimònies i va explicar al públic, que ja envoltava la plaça d’arena, baix una gran lona on s’havia disposat l’escenari, la raó per la qual The Guapos havien aterrat a Eivissa: “Al gener, Adrián, Álvaro i jo ens vàrem assabentar que Adan Jodorowsky havia muntat una jam session a París, amb la seua nova banda The Guapos. Naltros llavors escoltàvem molt la música que ells feien per separat. Vàrem comprar el bitllet d’avió l’endemà passat i allí ens hi presentàrem. Vàrem veure el concert, parlàrem amb ells i els vàrem dir que venguessin a tocar a Eivissa. Va passar el temps i quan estaven assajant a Madrid per a presentar el seu primer disc a la sala Sol, es van recordar de la proposta. Varen cridar a n’Adrián i li varen dir que venien a l’illa. I per això estem tots aquí”, va explicar Jordi.

Després de les seues paraules, varen sortir a l’escenari, des d’un improvisat backstage a la rereguarda del restaurant, els membres de la banda: Adan Jodorowsky (baix i veu), El David Aguilar (guitarra i veu), Jay de la Cueva (guitarra i veu) i Leiva (bateria i veu), és a dir, The Guapos.

El grup és una banda recentment formada per aquest trio de músics mexicans, molt coneguts al seu país i a tot el món, i Leiva. Adan Jodorowsky és actor a més de músic i fill de l’escriptor, cineasta, actor i dramaturg Alejandro Jodorowsky, amb una llarga trajectòria musical. El mateix pot dir-se del cantautor El David Aguilar i de Jay de la Cueva, tots dos autèntiques figures, tant com creadors de música com a productors, al llarg de Llatinoamèrica. I de Leiva poc a afegir que no sàpiga ja tothom: un autèntic geni de la música del nostre país, des dels temps de Pereza i després en solitari, i col·laborador de molts d’artistes, des de Joaquín Sabina a M-Clan, Fito Cabrales, etcètera.

Des del primer instant, The Guapos es varen dedicar a fer pur rock and roll, que és al que sona el seu disc Hey!, llançat el mes de juny passat, i van fer gaudir al públic sense donar-li descans. Feia tanta calor que la gent suava a borbollons. Van interpretar una desena de temes, començant per ‘Hey!’, amb Leiva a la bateria, i també el seu famós single ‘Soy un guapo’. A mig concert, Leiva i Jay de la Cueva van intercanviar posicions i l’espanyol, ja dret, es va marcar a la guitarra i a la veu una versió accelerada del ‘C’est la vie’, de Chuck Berry i uns quants temes més. Pura dinamita.

La festa va seguir amb la música de Sr. Cardona. El públic ho va passar en gran i, sobretot, va reviure una d’aquestes nits màgiques que antany ocorrien amb freqüència a les platges d’Eivissa i que també eren secretes, encara que s’acabés assabentant tota l’illa. Una meravella, en definitiva, que esperem no tardi 49 anys més en repetir-se. Gràcies a ses Boques, a Adrían Rodríguez, a The Guapos i a tots els altres que ho van fer possible.

A continuació, una galeria d’imatges de Joan F. Ribas: