TOP
Reportatges
Joan F. Ribas

‘The New Young Polaks First Anniversary Concert’: crònica d’una tarda genial

El concert del primer aniversari de la banda més jove d’Eivissa, The New Young Polaks, dissabte passat a Can Jordi, va ser, sense gènere de dubtes, un dels esdeveniments de l’estiu. Malgrat la calor, la Station es va omplir de gom a gom per escoltar el rock dels 70’ de la banda, que també sorgeix de les entranyes d’aquesta botiga-bar que des de fa més d’una dècada es dedica a revolucionar el panorama musical de l’illa.

El seu debut com a grup va tenir lloc precisament a Can Jordi el 10 d’agost de 2021 i des de llavors s’han marcat una vintena de concerts per Eivissa i Formentera, en els quals han demostrat una evolució inesperadament accelerada, passant de les inseguretats dels primers recitals a una solvència que ens té sorpresos. En aquests dotze mesos també hem pogut escoltar el seu rock and roll a Can Tommy, les festes de Sant Rafel, el restaurant Brots, el poliesportiu de Can Coix, el VIII Tour Jordier, Jazz-tè-bé, Boulevard Cafè, Hotel Playa Bella i la plaça de Sant Francesc a Formentera, entre altres llocs.

The New Young Polaks està compost per Marc Serra, un jove guitarrista que avança amb passes de gegant i sovint protagonitza les jam session de Can Jordi al costat de músics molt veterans; Ángel López a la veu, amb una forma molt personal de cantar, expressar-se sobre l’escenari i sollevar el públic; Raúl Torres al baix, que en aquest poc temps també mostra una soltesa sorprenent, probable herència genètica del seu pare, el gran Rock’n’Roll Bunker; i Toni López, germà d’Ángel, a la bateria, que s’ha convertit en el metrònom de la banda, desplegant idèntica energia a la que ja exhibia als primers concerts. Tots tenen entre 15 i 17 anys i, per tant, cap banda a l’illa els supera en joventut.

Les majors influències del grup són el rock i el blues dels anys seixanta i setanta, amb bandes com Led Zeppelin, The Rolling Stones, Eric Clapton, The Who, Jimi Hendrix… En aquesta festa d’aniversari van estar acompanyats de familiars, amics i companys d’estudis, als quals van oferir un repertori de temes d’aquesta època, incorporant també un parell de cançons pròpies i una versió, a la part final del recital, de l’arxiconeguda ‘Sultans of Swing’ (Dire Straits), on el guitarrista, Marc Serra, es va lluir amb la cinta al cap com feia Mark Knopfler.

Aquesta part final va ser la apoteosi de l’esdeveniment, igual que els dos temes en els quals van convidar a pujar a l’escenari a José David Cruz (Vudu Delta, Cotton Cactus), amb la seua harmònica. El guitarrista es va embravir per complet en diverses ocasions, aproximant-se al públic i fent salts durant els puntejos. A això se’n diu rock’n’roll actitud.

La banda, fins ara sempre de negre als concerts, es va uniformar de blanc per a l’ocasió i va preparar una edició especial de samarretes commemoratives amb el seu impactant logo, dissenyat pel conegut il·lustrador Ric Jazzbo (Ricard Bofill), oncle d’un dels integrants del grup. A meitat de concert, la banda va cridar a l’escenari a Vicent Jordi, ànima de Can Jordi Blues Station, al qual, com agraïment per proporcionar-los el seu primer escenari, li van lliurar una simbólica maqueta. En ella pot veure’s la façana indiana de Can Jordi Blues Station, amb el seu característic rètol al capdamunt, quatre clicks de Playmobil amb els seus instruments representant a la banda i un cinquè click amb patilles i el carretó carregat amb un barril de cervesa. Ningú en tota la Station va tenir dubtes de a qui representava el cinquè ninot. La festa va acabar amb el públic menjant pastís i brindant una vegada i una altra pel futur d’aquests joves, que s’intueix tan lluminós com el vestuari que van portar.

Encara que The New Young Polaks el composen quatre músics, en realitat hi ha un cinquè membre a l’ombra: Joan Serra, de Can Creu, germà del guitarrista Marc, que a més de compondre alguns temes és un artista total i els dissenya uns posters per als recitals que sempre tenen impacte. Per a crear-los es basa en àlbums clàssics de rock and roll, que personalitza amb els rostres dels membres de la banda i les dades del concert. En paral·lel al recital, el públic va poder gaudir d’una exposició d’aquests pòsters a la galeria del vell magatzem de gra de Can Jordi. Aquí incloim alguns d’ells, comparats amb les portades originals:

Com diu la samarreta commemorativa del concert: “The New Young Polaks: Born in Can Jordi Blues Station on August 10th, 2021”. Allí van néixer, continuaran creixent i nosaltres continuarem gaudint-los. Els qui no van poder veure’ls, tenen una altra oportunitat aquest dissabte, 27 d’agost, al restaurant Can Tommy de Sant Jordi, a les 20 hores. Molts anys i bons!

I per a acabar, una galeria amb més fotos del gran Joan F. Ribas, autor de totes les que apareixen en aquest reportatge: