TOP
Reportatges
The Band

La nit en que The Band sobrevolarà el cel de Caló de s’Oli

The Band, sens dubte, és una de les bandes mítiques en la història de la música americana. Dels seus cinc fundadors, només un segueix entre els vius: Garth Hudson, curiosament el més vell de tots i l’únic que de jove va rebre autèntica formació musical, que en l’actualitat té 86 anys. Fa tan sols quatre dies, el passat 9 d’agost, moria Robbie Robertson, guitarrista, compositor de molts dels seus temes i un dels principals líders del grup. L’altre era el bateria i cantant Levon Helm, amb el qual va mantenir una llarga disputa en la primera etapa de The Band, entre 1968 i 1976. El segon temps, entre 1983 i 1999, ja el va jugar una formació sense Robertson, dirigida per Helm, que, per cert, era l’únic estatunidenc d’una banda de canadencs.

Anys abans ens havien deixat el pianista Richard Manuel, el baixista Rick Danko i el propi Helm, el percussionista, encara que adjudicar un únic instrument a aquests genis de la història del rock constitueix una simplificació excessiva, perquè tots ells eren multiistrumentistas i cantaven. A Robertson i Helm, en tot cas, cal considerar-los dos genis absoluts de la música, que varen acompanyar a Bob Dylan en la seua primera gira elèctrica per Amèrica i Europa, i al qual van acabar convencent perquè acceptés als altres membres de la banda. Després de reprendre la seua carrera al marge del cantautor de Minnesota ja com The Band (abans s’havien anomenat The Hawks i The Levon Helm Sextet, entre altres noms), van acabar marcant la història del rock amb temes tan extraordinaris com ‘I Shall Be Released’, ‘Chest Fever’, ‘Ophelia’, ‘The Night The Drove Old Dixie Down’ o ‘Stage Fright’, per citar alguns d’una llista enorme.

En aquest vídeo, nombroses estrelles de la música americana, totes elles relacionades d’alguna manera amb The Band, interpreten la que tal vegada és la seua cançó més emblemàtica, ‘The Weight’, que va compondre Robbie Robertson i que iniciava Levon Helm al mateix temps que tocava la bateria. La interpreten com a homenatge al propi Helm, poc després de morir, el 2012, un conjunt extraordinari d’artistes entre els quals figuren Teresa Williams, Larry Campbell, Emmylou Harris, John Hiatt, Sam Bush, Booker T. Jones, Richard Thompson, Bonnie Raitt, Brittany Howard i Amy Helm. Va ocórrer a la gala dels premis de l’Associació de Música Americana del 2012.

Dos d’ells, Teresa Williams i Larry Campbell, estaran demà, diumenge, 13 d’agost de 2023 (una data històrica per a la música a Eivissa), a l’Auditori Caló de s’Oli. Allí cantaran els temes dels seus meravellosos discos replets de blues, folk, rock i, en definitiva, música americana, però on també serà present l’esperit de The Band, per la immensa connexió que els uneix a ella, tan sols cinc dies després de l’adeu a Robbie Robertson.

Teresa Williams & Larry Campbell. Americana Music Association Honors & Awards Show (2012).

Larry Campbell va acompanyar a Bob Dylan en la gira ‘Never Ending Tour’, entre 1997 i 2004, tal com havien fet trenta anys abans Robbie Robertson, Levon Helm i els altres integrants de The Band, entre 1965 i 1966, marcant el pas del folk al rock en la carrera de Dylan. Després van decidir tancar-se a gravar en una casa de Woodstock (Nova York), a la qual van anomenar Big Pink i de la qual va sortir el seu primer àlbum, Music From Big Pink, que ja inclou ‘The Weight’ en el seu repertori.

Robbie Robertson (The Band)

Després de separar-se de Dylan, Campbell va actuar al costat de diversos artistes, com Emmylou Harris, Rosanne Cash o Elvis Costello, però sobretot es va unir a Levon Helm, al qual acompanyava en totes les gires, ja separat de la resta de músics de The Band. Campbell no sols és un guitarrista extraordinari i emblemàtic per dominar com ningú la tècnica del fingerpicking, sinó que toca molts altres instruments de corda, com el violí, la pedal steel guitar, la mandolina o el banjo, habilitat que sempre desplegava en els concerts amb Helm. La seua innata capacitat per als arranjaments fins i tot van portar a Helm a encarregar-li la producció de dos dels seus últims àlbums, que a més van obtenir dos premis Grammy: Dirt Farmer (Millor Àlbum de Folk el 2008) i Electric Dirt (Millor Àlbum d’Americana el 2010). Els van recollir junts.

Levon Helm (The Band)

La dona de Campbell, Teresa Williams, a la qual havia conegut molts anys abans sobre l’escenari (es varen casar el 1986), havia exercit com a corista per a Emmylou Harris, Mavis Staples, Hot Tuna, Jackson Browne i fins i tot Bob Weir, entre una altra llarga llista, i també va formar part del grup de Helm durant molts anys, fins a la seua defunció. Després de la pèrdua, la parella va formar el seu propi grup i des de llavors recorre Amèrica i part d’Europa amb les seues cançons.

Teresa Williams & Larry Campbell

La seua presència a Eivissa serà, sens dubte, un esdeveniment especial i simbòlic, també pel moment estrany en què es produeix, just després de la defunció de Robbie Robertson. The Band, d’alguna forma, sobrevolarà demà el cel rosat de Caló de s’Oli, quan Campbell comenci a tocar les cordes de la seua acústica sobre un escenari crepuscular.