TOP

Vegeu tots els músics
Folk

Aires Formenterencs

Aquesta banda de Formentera, creada el 1989 i encara en actiu, és una de les formacions de folk més importants en la història pitiusa.

Aires Formenterencs és un grup de folk pitiús que es va crear a Formentera, el 1989. Solen actuar en format trio i el formen Xumeu Joan (veu, guitarra acústica, flauta i tambor), Xico Ferrer (veu i guitarra espanyola) i Santi Marí (veu, llaüt i castanyoles), tots ells fundadors de la banda. A vegades se’ls suma també Miquel Brunet als teclats, així com altres músics. Varen actuar per primera vegada en una festa privada celebrada al popular restaurant ‘El Gallo de Oro’, on varen compartir escenari amb Tomeu Penya, encara que la seua aparició oficial va tenir lloc al camp de futbol de Formentera, compartint cartell amb Manolo Escobar.

Després d’Uc constitueix el grup de folk pitiús més important i amb una producció discogràfica més extensa. La seua música és netament mediterrània i part de la base instrumental, musical i literària tradicional de l’arxipèlag. Els elements inspiradors del seu repertori són els naturals de la seua illa: la mar, la sal, la terra, la gent… A partir d’instruments tradicionals com les castanyoles, el tambor, la flauta i l’espasí, fusionats amb uns altres més moderns, han forjat un so molt personal.

El 1990 Aires Formenterencs van gravar a Palma ‘Visc a Formentera’, cançó que amb el temps s’ha convertit en himne d’aquesta illa. El grup, a més, ha publicat diversos treballs de llarga durada, com Mots i acords per penyora (1991), Rosa, mar i falcia (1993), Pàgines enrere (1997), Illa Endavant (2004), Ombres de llum (2010), Aniversaires (2011) o Mar entre terres, el més recent, gravat el 2020, i que pot gaudir-se a les principals plataformes de música per streaming.

Van ser escollits ‘Importants del Centenari’ del Diario de Ibiza en el camp de la cultura popular, l’Institut d’Estudis Eivissencs també els hi va atorgar l’Esment d’Honor Sant Jordi 1994 i el Govern balear els va fer mereixedors del premi Ramon Llull el 2013. Actuen sovent a les festes populars i en diferents escenaris de tot Balears.

discos

Aires Formenterencs

Mar entre terres

Àlbum publicat per Aires Formenterencs amb motiu del 30 aniversari de la formació, l'any 2020.
Escolta el disc

Vídeos

‘Visc a Formentera’

‘Cançó des trec trec’

10 Anys Consell de Formentera