TOP
Actualitat

Les fotos de Joan F. Ribas omplin la Malvin Gallery de Madrid

Ni tan sols el fred intens i feridor que anit es va viure a Madrid va impedir que la galeria Malvin s’omplís amb motiu de la inauguració de l’exposició ‘Road to Synesthesia’ de Joan F. Ribas, que exhibeix múltiples fotografies de concerts, preses en la major part en diferents escenaris de Sant Josep de sa Talaia.

La mostra, després del seu pas per l’Auditori Caló de s’Oli aquest estiu, ha viatjat a Madrid com a part del programa d’esdeveniments de l’Ajuntament de Sant Josep en la Fira Internacional de Turisme de Madrid (FITUR) vinculats a aquest portal, amb l’objectiu de promocionar el municipi com a icona de la música en viu. La festa Sant Josep és Música de demà, divendres, a la Sala Malasaña de Madrid, amb les actuacions de Dr. Trapero i The Bo Derek’s, i Soulman Sal com a convidat especial, també és part del primer aniversari d’aquest portal.

D’esquerra a dreta: Xescu Prats, Marga Planells, Virginia Bauzá, Ángel Luis Guerrero, Joan F. Ribas i Eduardo Sánchez

Per la galeria Malvin van desfilar diferents artistes tant de Madrid com d’Eivissa, fotògrafs, periodistes, músics, aficionats a l’art i transeünts que passaven per allí, juntament amb autoritats polítiques i tècnics de turisme desplaçats a Madrid amb motiu de FITUR.

Els primers en arribar a la inauguració van ser la pintora i il·lustradora establerta a Santa Eulària Dodi Santerre i el músic, fotògraf i aquarel·lista Juan Carlos Berastegui-Sampedro, que es trobaven a Madrid i van aprofitar l’ocasió per a gaudir de la mostra. A continuació, van arribar diferents autoritats, com l’alcalde, Ángel Luis Guerrero; el conseller de Presidència i Gestió Ambiental del Consell Insular, Vicent Roig Tur; el regidor de Turisme, Eduardo Sánchez, o el director insular de Turisme, Juan Miguel Costa.

Vicent Roig Tur, Marga Planells i Juan Miguel Costa

També van assistir músics com el cantant i armonicista nord-americà de blues Greg Izor, que actualment resideix a Madrid, i el guitarrista Pablo Sanpa, al qual enguany hem pogut escoltar a Can Jordi Blues Station al costat de Betta Berodia, primer, i el cantant i armonicista Blas Picón, després.

També van fer acte de presència periodistes com Javier G. Rangel, Ana Rosa Sánchez, Silvia Castillo, Juan Suárez o Pilar Ortega; tècnics de turisme, com Nieves Jiménez (Sant Josep) i Tomás París (Eivissa); Marga Planells, de l’Ajuntament de Sant Josep; aficionats a l’art i la música, com Julián García Villar, Rosa Granados, Pedro Giménez, Eva Ruiz o Sol Montes.

Pablo Sanpa, Joan F. Ribas i Greg Izor

 

Els assistents van coincidir a assenyalar l’espectacularitat de les imatges de Joan F. Ribas i l’estil característic i inconfusible que destil·len totes elles. L’artista, per la seua banda, es va mostrar feliç d’haver pogut portar aquestes imatges a Madrid, ja que és la primera exposición que fa a la capital.

Malvin Gallery ha estat triada per a albergar aquesta sèrie musical per dos raons fonamentals: està situada a la milla d’or de l’art de Madrid, repleta de galeries i al costat de Caixa Fòrum i els museus Reina Sofía, del Prado i Thyssen-Bornemisza, i perquè una de les propietàries és Virgínia Bauzá, filla del prestigiós artista establert a Eivissa Julio Bauzá i tota una autoritat en taxació. La galerista també va expressar la seua satisfacció per haver acollit aquesta mostra i ja ha anticipat el desig d’organitzar en el futur una altra exposició amb l’obra de Joan F. Ribas.

L’artista Dodi Santerre i altres asistentes

La mostra consta de 19 imatges de gran format, en les quals apareixen en ple directe músics com Albert Oliva, Artimus Gabe, Óscar Avendaño, Jorge Lorre, Chino Swingslide, David Mascaró, Dennis Herman, Ferran Nogués, Francis Fastfingers, Jordi Juan, May Crespo, Miguel Pardo, Miquel Prats, Nathalie Roig, P. J. González, Pepe Delgado, Pere Vergés o Sofia Gresely, entre altres.

A l’esquerra, Silvia Castillo i Virginia Bauzá

‘Road to Synesthesia’ resumeix el camí recorregut per Joan F. Ribas en el procés de recerca per transmetre sensacions i sentiments a través de les imatges i tractar de transportar l’espectador al moment en que les va prendre, oferint-li l’oportunitat d’escoltar, olorar, tocar i assaborir el que ell ha viscut davant els escenaris. L’obra resulta intensa i emocionant, i a vegades sembla que vibra fins a l’extrem de situar les imatges en la frontera del so. L’exposició, a més dels instants captats durant les actuacions, incorpora una altra perspectiva: la impressió i sensacions que aquestes imatges produeixen en els protagonistes que es veuen reflectits en elles. La reacción que tenen es descriu mitjançant textos situats al costat de les fotografies.

Pedro Giménez, Eva Ruiz, Joan F. Ribas i Sol Montes

L’exposició encara pot visitar-se avui dijous i demà divendres, de 17 a 20 hores, i el dissabte i el diumenge, d’11 a 15 hores. Malvin Gallery és al carrer de Almadén 13, molt prop de la Glorieta d’Atocha. En aquest enllaç es pot descarregar el catàleg de l’exposició en pdf.

Ana Rosa Sánchez, Pilar Ortega, Javier G.Rangel, Eduardo Sánchez, Rosa Granados i Julián García Villar

Joan F. Ribas, Rosa Granados i Julián García Villar

Virginia Bauzá i Joan F. Ribas