Et falten idees per els Reis d’Orient? Demana’ls música feta a Eivissa
Si encara estàs preparant la llista de regals que encarregaràs als Reis d’Orient per a familiars i amics, el temps et menja i no sorgeixen les idees, et proposam una solució infal·lible: demana’ls música produïda a Eivissa!
A pesar que la pandèmia ha minvat la quantitat de vinils i cd’s que s’han realitzat a l’illa en els últims anys, existeixen suficients àlbums per triar el tipus de música adequat per a cada persona. Els nostres grups han gravat jazz, rock, pop, folk, recopilatoris i un llarg etcètera. Et proposam, a continuació, deu discos que s’han llançat des de la pandèmia fins ara i t’explicam on pots adquirir-los:
Can Cala Sessions – Ferran Nogués (2021)
Aquesta petita joia acústica és el primer àlbum en solitari del cantant i guitarrista Ferran Nogués, i porta el nom de l’estudi on va ser gravat sota la producció de P. J. González. Inclou un repertori de temes propis i versions molt personals i íntimes de cançons d’artistes com Gillian Welch, Townes Van Zandt, Guy Clark o el seu amic Soulman Sal, que a més aporta la guitarra acústica i la veu en un parell de temes. Marga Lee també incorpora la seua veu a la cançó ‘If I Needed You’. Pots trobar-lo a Can Jordi Blues Station.
Can Jordi Blues Station Vol. I – Diversos artistas (2020)
Primer àlbum de Can Jordi en el qual participen destacats músics locals. Parteix d’una idea de Miquel Prats i es va llançar en ple coronavirus, com a antídot a la depressió rock’n’rollera per falta de música en viu a causa del confinament. Els grups participants són Bluesmafia i es Saligardos, Little Jackie Paper, The Moonshine Band, Pere Vergés, Sílvia San & Ferran Nogués i Uncle Sal. L’enregistrament i masterització és obra de Dennis Herman. Pots trobar-lo a Can Jordi.
Cu4tro – Chris Martos (2021)
Aquest àlbum, el quart en la carrera musical de Chris Martos, és el més intimista i pròxim. En ell col·laboren artistes com Elsa Martos, Joan Barbé, Ángela Cervantes, Rolfi Calahorrano, Manu Esteve, Frank J. Cogollos, David Palau i Iván Doménech. Conté 16 temes, quatre nous i dotze remasteritzats i millorats que pertanyen als seus anteriors treballs. El disc va començar a gestar-se durant el confinament i es va gravar a Magrana Studios, amb Joan Barbé com a productor. Pot comprar-se en línia a través del següent enllaç.
Darken My Door – Uncle Sal (2021)
Quart àlbum del grup de rock americà d’arrels Uncle Sal, format per Soulman Sal (veu i guitarra), Ferran Nogués (guitarra), Francis Fasfingers (baix) i Artimus Gabe (bateria). Es va produir a Can Cala Studios, de P. J. Gonzalez, i sota el segell musical Milana Música. Segueix ple de l’atmosfera del sud característica de la banda, encara que inclou un gir més personal. Col·laboren músics com Joan Barbé, Rob Davidson, Salvatore Licitra, P. J. González, Guille Mata i Coco Kin. Pot comprar-se a Ca Jordi i també en línea aquí.
Flama. Cançons de Sant Joan – Diversos artistas (2022)
Segon àlbum editat per l’Institut d’Estudis Eivissencs, gravat als estudis de Can Savina, il·lustrat per Clara-Tanit Arqué i dissenyat per Pau Kokura, que recopila les 15 cançons més representatives, inèdites i en català, presentades al concurs Cançó de Sant Joan 2021. Entre elles està la guanyadora, ‘Nit màgica de juny’, composta per Juanjele. Entre els artistes participants hi ha joves promeses i bandes de llarga trajectòria, com Arma Sonora, LaCalle, Pvssydònia, Endèmics o Terra i Sal, entre altres. Pot comprar-se en línia.
Nuevas intenciones – Morning Drivers (2020)
Per al seu segon àlbum, els integrants de Morning Drivers van tornar a tancar-se a Magrana Studios, aquesta vegada amb la doble producció de Joan Barbé i Omar Gisbert. Inclou onze temes nous d’estil indie, que transmeten optimisme i vitalitat, i que conviden a ballar. El grup està compost per Miquel Serra, Luis Iglesias, Mariano Costa, Miquel M. Thomas i Sebastian Budding i des que el van llançar no han parat d’oferir-lo en directe per escenaris de tot el país i també a l’illa. Pot adquirir-se en línia a la web del grup, a través d’aquest enllaç.
Quorum – Joan Barbé (2021)
Segon disc en solitari del multiinstrumentista, productor, compositor i arranjador eivissenc Joan Barbé. A diferència del seu primer treball instrumental, Alter ego (2013), en el qual ell mateix va gravar tots els instruments, en aquesta ocasió incorpora a un selecte grup de músics amics: Roque Martínez, Rafael Garcés, Vicent Tur, Joan Carles Marí, Josep Mas Kitflus, Ángela Cervantes, David Palau, Omar Alcaide, Norberto Rodríguez i Pere Navarro. El músic transita per gèneres com el jazz, el funk, el rock o fins i tot la música llatina. Pot comprar-se en línia a través d’aquest enllaç.
So Long, Saint Pete – The Moonshine Band (2021)
Segon àlbum (EP) amb quatre temes propis gravats pel quartet eivissenc The Moonshine Band, amb producció de Joan Barbé, composicions de Seán Mackey i la col·laboració de músics com Javier Vázquez, David Cardona i David Keiper. Manté l’atmosfera irlandesa que ja impregnava el primer àlbum de la banda. Els integrants de la formació són Seán Mackey (veu i guitarra), Dennis Herman (baix), Raúl Moya (acordió) i Danilo Martínez Boerr (bateria). De venda a Can Jordi.
Un segundo – Joven Dolores (2021)
Segon disc de Joven Dolores, que manté l’estil indie rock que l’ha caracteritzat des del seu naixement. Les cançons parlen d’amor, nostàlgia pel passat i la gent de la terra eivissenca, i inclou dos bonus tracks: ‘Sé que ets aquí’, composta com a banda sonora per la sèrie de La 1 de TVE ‘Diario de la cuarentena’, i ‘Islados’, produïda per a una campanya de promoció turística. Va ser gravat a Magrana Studios, sota la producció de Joan Barbé. Pot comprar-se a Can Jordi i en aquest enllaç.
Universal Code – Muriel Grossmann (2022)
L’àlbum més recent de Muriel Grossmann constitueix una opció ideal per als aficionats al jazz. Totes les cançons són obra de la saxofonista, que ha gravat aquest treball acompanyada pels seus habituals Radomir Milojkovic a la guitarra, Llorenç Barceló a l’òrgan Hammond i Uros Stamenkovic a la percussió, amb la col·laboració de la contrabaixista Gina Schwartz en algunes cançons. Combina de manera orgànica les tendències més modernes del jazz amb un rerefons marcat per l’herència de John Coltrane. Pot comprar-se en línia en aquest enllaç.
A més d’aquests discos, que figuren entre els més recents del panorama musical eivissenc, hi ha altres igual d’interessants que segueixen en el mercat. A Can Jordi, per exemple, disposen d’una àmplia selecció en la qual no falten títols com a Loco (Somosuno), Ni poc, no molt, ni mica (Bluesmàfia i es Saligardos), Perspectiva (Morning Drivers), Galopa los días (Joven Dolores), La vida rima (Projecte Mut), The American Dream (Uncle Sal), Everything’s Alright (The Moonshine Band), Poison Factory (Poison Ivy), Under Control (Apotropaico) o Virtual Insanity (MRC), entre altres.