TOP
Actualitat

Jornades flamenques a Caló de s’Oli, amb Martirio i Raúl Rodríguez

El cap de setmana de l’1 al 3 de juliol es celebren a l’Auditori Caló de s’Oli les primeres Jornades Flamenques, en les quals s’intercalaran actuacions en directe de grans artistes del gènere amb conferències-concert per a celebrar i descobrir la riquesa d’aquest patrimoni musical. Com a grans caps de cartell de l’esdeveniment, Martirio i el seu fill, Raúl Rodríguez.“A Sant Josep seguim apostant per la cultura musical en tota la seua amplitud i no descuidam cap gènere. Ens faltava una programació dedicada a un estil que té molts de seguidors també al nostre municipi i amb aquestes Jornades Flamenques els oferim tres dies en que combinam un gran cartell d’artistes amb l’oportunitat d’aprofundir en el seu coneixement i aprendre a gaudir encara més del so flamenc”, ha explicat la regidora de Cultura, Cristina Ribas.

Les Jornades Flamenques començaran el divendres 1 de juliol, a les 19.30 h, a l’interior de l’auditori, amb la conferència ‘Los palos del flamenco. De la A a la Z’, a càrrec del cantaor David Pino i el musicòleg Faustino Núñez. En aquestes sessions, que s’estendran al dissabte i al diumenge, els músics guiaran als assistents per la construcció del flamenc des del cant i la guitarra, i tractaran en profunditat aquest gènere musical i les diferències entre els estils que existeixen.

El cantaor David Pino és llicenciat en flamenc pel Conservatorio Superior de Córdoba, on és professor, i a més dirigeix la Càtedra de Flamencología de la Universidad de Córdoba. Entre una llarga llista de premis, ha rebut el Soleà al Festival Internacional de Cante de Las Minas de Murcia el 2003. Ha actuat a Mèxic, Japó i gairebé a tota Europa. Núñez, per la seua banda, ha treballat amb músics de la talla de Carlos Núñez, Carmen Cortés o Javier Barón, ha set director musical de la Compañía de Antonio Gades i presideix la seua fundació, a més de ser un prolífic autor i investigador del gènere.

Després de la conferència, a partir de les 21 hores, arriba el torn del talent local amb el concert del quadre flamenc de Manuel de Lola, amb Manuel Jiménez, que s’estrena en solitari com a ballador. L’acompanyaran Antonio Muñoz a la guitarra, Luis Amador a la percussió, Sandra Zarcos com a cantaora i Azahara Muñoz als cors.

El dissabte 2 de juliol, després de la segona sessió del concert-conferència dels mestres Pino i Núñez, al voltant de les 20.30 hores serà el moment de gaudir de ‘Naufragio universal’, l’espectacle de dansa flamenca que presentaran Marco Vargas i Chloé Brûlé a l’escenari exterior del recinte cultural. “En aquesta ocasió s’acosten a idees com la individualitat i la solidaritat, les fronteres i la llibertat, la immobilitat enfront de la creativitat o el caos enfront de l’harmonia, sempre mantenint el compromís amb l’espai i els vincles que sorgeixen en ell”, expliquen des d’aquesta companyia de ball.

A les 21.30 arriba el moment de tornar a la sala interior, pel recital de Martirio amb Raúl Rodríguez, denominat ‘Travesía’, amb un repertori de cobla, flamenc, cançó llatinoamericana i una elecció de temes de Chavela Vargas, en homenatge a l’artista costa-riquenya. Del blues al flamenc, del bolero al tango, de la cobla al swing, en aquest to a vegades culte altres popular, sempre còmplice i heterogeni, que caracteritza la música de Martirio. Amb la versatilitat instrumental de Raúl, a més, han conquistat al públic tant d’Espanya com de Llatinoamèrica.

L’última de les jornades, el diumenge 3 de juliol, serà la tercera sessió de les conferències sobre els pals del flamenc a càrrec de Pino i Núñez, a partir de les 19,30 hores a l’escenari interior, abans que Raúl Rodríguez faci doblet amb un muntatge de flamenc-fusió en format ‘power trio’ i ball flamenc, a l’escenari exterior. Aquesta actuació, que tanca aquest primer cap de setmana flamenc de l’estiu, tindrà lloc a les 21,30 hores.

L’entrada per a les conferències i els espectacles són gratuïtes, però cal reservar localitat per a tots els esdeveniments que es celebren dins l’auditori, a través de cultura.santjosep.org.