TOP
Actualitat
Jasmin Schuller

El potent jazz de Tony Tixier Trio fa parada a Caló de s’Oli durant la gira europea

Tony Tixier Trio, una potent banda de jazz internacional formada per tres músics de gran prestigi, oferirà un concert el pròxim 30 de juny, a les 20,30 hores, a l’auditori Caló de s’Oli. El recital, que l’Ajuntament de Sant Josep ha pogut organitzar gràcies a la intermediació del bateria eivissenc Javi Roig (Fuel Pressure Regulator), suposa una escapada improvisada a l’illa d’aquesta formació, en l’única nit lliure que li quedada en la gira per festivals i sales de jazz de tota Europa, com Vitòria, Màlaga… L’entrada serà lliure fins a completar aforament.

Tony Tixier és un gran mestre al piano i per a aquesta gira ha triat com a companys de viatge al gran contrabaixista francés Nicolas Moreaux i el bateria italià Francesco Ciniglio.

Tony Tixier va néixer a Montreuil (França), en 1986, es va formar en piano clàssic i als set anys ja oferia concerts. També va estudiar coral, harmonia clàssica, contrapunt, escriptura i composició. Ha publicat set discos en solitari, amb les seues pròpies formacions, i més de vint acompanyant a l’estudi a artistes consagrats de jazz de tot el món. En 2012, per exemple, va obrir el concert dedicat a Herbie Hancock, al Festival Jazz En Tete a Clarmont. En 2013 també va fundar el conjunt de cambra Moon Paradox, per al qual va compondre un concertino per a piano i quintet de cordes en set moviments, mesclant l’escriptura clàssica amb el jazz i la música contemporània.

En 2015, ja establert als Estats Units, va començar a tocar al Radio City Music Hall com a pianista del programa de televisió de la NBC America’s Got Talent. I en 2017 va signar com a artista exclusiu de Yamaha per a aquesta corporació. En els últims anys, ha girat de festival en festival per tot el món, creant formacions amb músics amics i col·laborant amb altres estrelles internacionals, com els saxofonistes Seamus Blake i Logan Richardson, el contrabajista Marcos Varela o el quartet Scopes.

Nicolas Moreaux (França, 1973) és un dels contrabaixistes més prestigiosos del circuit de jazz francès. És descendent directe del compositor del segle XIX Hector Berlioz i s’ha format al costat de mestres com Dennis Irwin, Ben Street i Johannes Weidenmueller. Ha editat tres discos com a líder de banda (un sextet amb dos tambors) i tres com co-líder en diversos segells de renom, alguns dels quals han estat premiats. Ha actuat, a més, amb músics com Tigran Hamasyan, Jeff Ballard, Chris Cheek, Jorge Rossy, Baptiste Trotignon, Bill McHenry, Vincent Peirani, Bugge Wesseltoft, Hilmar Jenson, Emile Parisien, Rick Margitza, Óskar Gudjonsson, Carolina Katun, John Bestch, Gallimarsot Gharibian, Eric Lelann, Nelson Veras, Pedro Martins…

Nicolas Moreaux. Foto: André Gloukhian (Radio France)

Francesco Ciniglio (Nàpols, 1989) es va formar a Itàlia i Nova York, ciutat on resideix. Ha compartit escenari amb Aaron Parks, Shai Maestro, Dayna Stephens, Joe Sanders, Charles Altura, Donny McCaslin, Scott Colley, Sheila Jordan, John Ellis, Peter Slavov, Mark Sherman, Vincent Gardner, Wayne Tucker, Alan Hampton o Harish Raghavan, entre altres. Actualment, a més de girar amb diferents artistes, forma part de la Artist Diploma Ensemble, de la famosa escola de música Juilliard.

Francesco Ciniglio. Foto: Dazz