Sessió doble a les Jornades Flamenques, amb David Pino & Gabriel Expósito i Karen Lugo & Chicuelo
30 de juny de 2023 / 20:00 h - 23:00 h
Segon dia de les Jornades Flamenques que es celebren entre el 29 de juny i el 2 de juliol a l’Auditori Caló de s’Oli, en les quals es programen actuacions de grans artistes del gènere i conferències per a celebrar i descobrir la riquesa d’aquest patrimoni musical.
El programa és doble, amb un primer recital a les 20 hores a càrrec del cantaor David Pino, acompanyat de Gabriel Expósito a la guitarra. A continuació, a partir de les 21,30 hores, el públic podrà gaudir d’un espectacle de dansa i guitarra ofert per la balladora mexicana Karen Lugo i el guitarrista Juan Gómez Chicuelo.
Recital de David Pino i Gabriel Expósito
El cantaor David Pino (Puente Genil, 1972) interpretarà temes del seu àlbum Mi largo caminar i alguns temes clàssics de flamenc, acompanyat pel guitarrista Gabriel Expósito. Aquest treball va ser publicat el 2018, després de cuinar-lo a foc lent i sense concessions a la galeria. Reuneix un ventall d’estils flamencs que responen a la trajectòria recorreguda des de la seua infància i que mostren l’honestedat, autenticitat i bon gust amb el qual David Pino entén el cant. Conjuga pals com malagueña, soleá, liviana, petenera, caracoles, vidala, tangos… L’àlbum es va fer realitat quan el cantautor va complir els 30 anys com a professional en el flamenc. Gabriel Expósito és, a més, un dels músics que van col·laborar amb ell a l’estudi de gravació.
Pino va iniciar la seua intensa carrera de la mà del seu pare, Antonio, gran aficionat, i del seu paisà, el gran mestre Fosforito. Amb 15 anys va obtenir el primer premi de cant, al qual han seguit molts més, entre ells, el premi per Soleá al Festival Internacional de Cant de Las Minas de La Unión (Múrcia), l’any 2003, i el Premi ‘Pepe Marchena’, al XVII Concurs Nacional d’Art Flamenc de Còrdova, el 2007. Ha actuat a països d’Europa, Llatinoamèrica i Àsia, i ha treballat amb figures de la talla del mestre Manolo Sanlúcar i el ballarí Javier Latorre. L’ensenyament també ocupa un destacat lloc en la seua biografia, accedint el 2017 a la Càtedra de Cant Flamenc del Conservatori Superior de Música de Còrdova, centre en el que porta exercint labors docents des de l’any 2002.
Karen Lugo i Juan Gómez Chicuelo, la passió a través de la dansa i la guitarra
Karen Lugo és una balladora mexicana, coneixedora i respectuosa de la tradició, i també inquieta i innovadora. Ha participat en solitari al cicle Los Novíssimos, del XIV Festival de Jerez; al Festival Sangre Nueva, Jóvenes Flamencos, del Teatre Espanyol de Madrid; el cicle Los Veranos del Corral a Granada, en el cicle Flamencs i Mestissos de la Fundació SGAE, a la Sala Berlanga a Madrid i a la ciutat d’Úbeda; el Festival Flamenc Ibèrica Contemporània, de la ciutat de Querétaro, el cicle Concerta Independència en el Lunario de l’Auditorio Nacional de la Ciudad de México; el Festival Flamenco Ciudad de Jaén, i el Festival Flamenc Saintes, entre molts altres.
En col·laboració amb la Fundació de Flamenc Casa Patas, ha estrenat tres espectacles: ‘Flamencura’, ‘Flamenc Territori Demente’ i ‘Flamenco Frequencies’, amb gires a Orient Mitjà i els Estats Units. Com a coreògrafa ha estat guardonada amb el primer premi de ball flamenc del Festival Internacional d’Almeria, primer premi de Coreografia del Festival Contemporary Flamenc de Finlàndia i tercer Premi de Coreografia del XVII Certamen de Dansa Espanyola i Flamenc de Madrid. Sota la direcció de Javier Latorre, ha participat a la pel·lícula ‘Flamenco, Flamenco’, de Carlos Saura, i com a primera ballarina de l’espectacle ‘El duende y el reloj’. També ha exercit com a ballarina, solista i coreògrafa als espectacles ‘Flamenconautas’, al Festival de Jerez 2018, i ‘Lorca x Bach’, al Festival de Jerez 2020, sota la direcció de Javier Latorre i producció de Shoji Kojima.
A més, ha estat coreògrafa i intèrpret en els espectacles ‘Cant Espiritual’, de Carles Dénia; ‘Cayana’, d’Anna Colom; ‘Numen’, de Melodie Gimard; ‘El Amir Assembli’, de Amir Haddad, i ‘Per Bach’, de Hippocampus, al costat de Jorge Pardo. A més, realitza projectes de videoart, amb els quals ha participat en múltiples festivals.
Juan Gómez Chicuelo, per la seua banda, és un dels guitarristes més rellevants del panorama actual del flamenc i, al mateix temps, un dels compositors més prolífics i interessants de les últimes generacions. Els seus inicis van ser a Cornellà de Llobregat, a l’edat de 12 anys, amb el guitarrista Casimiro González, avui un dels luthiers de guitarra flamenca més reconeguts. Ha treballat al Tablao de Carmen, amb Mario Escudero, Angelita Vargas, La Tolea, Eva Yerbabuena, Sara Baras, Adrián Galia, Belén Maya, Antonio El Pipa i Joaquín Grilo, entre altres artistes.
Chicuelo ha estat el guitarrista habitual de, entre altres, Miguel Poveda i Duquende, amb els quals ha realitzat nombroses gires per Europa, el Japó i els Estats Units. Ha acompanyat a cantaors com Enrique Morente, Mayte Martín, Rancapino, La Susi, La Marelu, Chano Lobato, José Mercé, El Cigala o Carmen Linares. També ha treballat amb músics de jazz com Chano Domínguez, Carles Benavent, Jorge Pardo, Jordi Bonell o Raynald Colom, i ha col·laborat amb la pianista Maria Joâo Pires i el violoncel·lista Yo-yo Ma.
El 1996 va crear la formació Cambalache, amb la qual va obtenir gran reconeixement. També va ser component del grup Guitarras Mestizas, amb el qual va gravar dos treballs discogràfics. Ha dirigit múltiples gravacions i ha acompanyat a l’estudi a Tomatito, Duquende, Mayte Martín, Ginesa Ortega, Joan Manuel Serrat, La Vargas Blues Band, Antonio Carmona, Jordi Bonell, Miguel Poveda i Joan Albert Amargós.
Més informació en aquest enllaç.