TOP
Actualitat

Tres concerts i cinc bandes amb l’Ibiza Swing Fun Fest aquest cap de setmana

Des del divendres fins al diumenge es celebra la quarta edició de l’Ibiza Swing Fun Fest, multitudinari festival de swing i lindy hop amb centenars de seguidors de dins i fora de l’illa, que acudeixen a ballar i gaudir d’un programa amb més de 50 hores de música en viu. Es desenvolupa a tres municipis diferents de l’illa: Eivissa, Sant Antoni de Portmany i Sant Josep de sa Talaia.

Al nostre municipi es celebren tres concerts amb un total de cinc bandes, en l’organització dels quals col·labora l’Ajuntament de Sant Josep. El primer té lloc el divendres al Dunes de Platja d’en Bossa (23 hores), on actua la banda mallorquina de jazz Monkey Doo i els dj’s catalans The Swing Makers.

El segon recital, el més important, es desenvoluparà la tard-nit d’aquest dissabte a l’escenari exterior de l’Auditori Caló de s’Oli, amb les actuacions de Muriel Grossmann & Swing Explosion (18 hores), The Ibiza Cool Jazz Orchestra (20 hores) i els catalans Dani Alonso & The Apollo Jumpers (22 hores).

Ja el diumenge, a l’hora del vermut (13,30 hores), la música i el ball tindran lloc al Romeo’s Motel & Diner de Cala de Bou, un singular establiment que rememora els hotels de la Ruta 66 dels Estats Units, amb l’actuació del grup eivissenc Swingin Tonic en versió quartet.

Monkey Doo, el swing/skiffle més de carrer

A la banda mallorquina Monkey Doo, formada el 2011, se’ls considera l’essència del festival. Es tracta d’un quartet format per Néstor Casas (veu amb megàfon característic, trompeta i ball claqué), Dídac Buscató (baix, percussió i cors), Nacho Vegas (saxo, clarinet i cors) i Sergio Tecglen (ukelele i cors). Actuen moltes vegades pel carrer, al més pur estil de les marching band, i el seu repertori de swing/skiffle tracta de recuperar l’essència més popular d’aquest estil musical, tant en la selecció de temes clàssics de la primera època (anys 20 i 30), com en la utilització d’instruments de la música popular americana d’aquells anys.

Monkey Doo

Dani Alonso & The Apollo Jumpers, pur swing des de Barcelona

Nascut a Terrassa, Dani Alonso és, sens dubte, un dels símbols musicals del swing i el jazz tradicional a Catalunya. És el director de la Barcelona Jazz Orquestra, una big band que reuneix a alguns dels músics amb més talent del país i que ha fet gires i discos amb artistes com Phil Woods, Benny Golson, Frank Wess, Jon Faddis, Nicholas Payton o Jesse Davis, entre molts altres. Va desenvolupar el seu estil a Nova Orleans, on va marxar amb 24 anys, tocant en bandes molt conegudes d’aquesta ciutat de Louisiana. És cantant, trombonista i pianista, i ha tocat amb multitud de grups. La banda està formada per Dani Alonso (trombó i veu), Lluc Casares (saxo tenor), Gerard Nieto (piano), Albert Martínez (contrabaix) i Esteve Pi (bateria).

Dani Alonso

The Ibiza Cool Jazz Orchestra, banda d’onze músics nascuda al festival

The Ibiza Cool Jazz Orchestra és una banda d’onze músics de gran prestigi establerts a l’illa, que es va crear amb motiu de l’Ibiza Swing Fun Fest del 2022 i que ha acabat assentant-se, fins a l’extrem d’estar acabant el primer disc i comptar ja amb diverses ofertes per actuar a festivals de swing del país. La lidera el saxofonista Víctor Ávila i l’acompanyen Muriel Grossman i Jorge Ortiz als saxos, Santi Ramírez i Guillem Nadal a les trompetes, Vicent Tur al trombó, Esteve Pi a la bateria, Pablo García a la guitarra, Javi Gómez al piano i Txumari García al contrabaix, amb Roxela a la veu.

The Ibiza Cool Jazz Orchestra

La versió més swinguera de la saxofonista Muriel Grossmann

Muriel Grossmann & Swing Explosion és la versió més swinguera de la saxofonista austríaca establerta a Eivissa Muriel Grossmann, coneguda en tot el circuit de jazz europeu i amb múltiples àlbums publicats i produïts des de l’illa. Aquesta gran artista actuarà en format quintet amb una companyia excepcional: el gran pianista austríac Elias Meiri, el bateria Esteve Pi, un dels millors de jazz del país, el fabulós guitarrista Radomir Milojkovic i el prestigiós contrabajista granadí Cuni Mantilla.

Muriel Grossmann. Foto: Christoph Schubert

Swingin Tonic, la millor música per ballar

Swingin Tonic és una de les formacions eivissenques amb major prestigi a l’hora d’interpretar aquest gènere musical. El quartet d’aquesta banda, que compta amb diverses versions en incorporar més o menys músics, es denomina Swingin Tonic & The Blue Kids i el composen els seus dos integrants principals, Claudia Otelli (veu) i Iván Pacheco (guitarra), acompanyats de Naco Aschei a la trompeta i Txumari García al contrabaix. El públic s’ho passarà en gran, amb un repertori concebut especialment per a ballar.

Swingin Tonic. Foto: Joan F. Ribas