TOP
Actualitat
Pere Vergés. Foto: Joan F. Ribas

‘Road to Synesthesia’, de Joan F. Ribas, viatja a Can Jordi, el lloc on va començar tot

Després de l’exposició antològica celebrada el passat estiu a l’Auditori Caló de s’Oli i el seu viatge a la galeria Malvin de Madrid al gener, amb motiu de la Fira Internacional de Turisme (FITUR), la mostra ‘Road to Synesthesia’, del fotògraf Joan F. Ribas, arriba a Can Jordi Blues Station, l’establiment on va començar la seua carrera com a especialista en imatges de concerts. La inauguració té lloc aquest dimecres, 21 de juny, a partir de les 19 hores, i romandrà exposada fins al 7 d’agost.

La mostra està composta per gairebé vint fotografies de concerts, moltes d’elles preses en aquest lloc, que expressen la passió i fins i tot la transformació dels músics, en el moment en què estan donant el millor de si mateixos sobre l’escenari. L’exposició l’organitzen l’autor i Can Jordi, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Josep i aquest portal municipal de promoció de concerts.

Joan F. Ribas és un fotògraf vocacional i autodidacta, que després de dècades de captar paisatges i retrats va donar un gir radical al seu estil per a centrar-se en el poder evocador de la música en viu. Va succeir a partir del 2014 a la Station i des de llavors ha reunit una col·lecció impressionant d’imatges de concerts, amb una característica comuna: capturen la màgia del directe i, moltes d’elles, provoquen una certa “sinestèsia” en l’observador, fenomen que ha inspirat aquesta exposició individual.

Soulman Sal. Foto: Joan F. Ribas

En psicologia, el terme sinestèsia al·ludeix a l’acumulació de diferents tipus de sensacions davant una mateixa percepció. Significa que allò que les persones sinestèsiques capten a través d’un sentit acaba produint efecte sobre els altres. Hi ha qui experimenta, per exemple, un sabor dolç quan acaricia una superfície suau amb la punta dels dits o persones que associen colors en escoltar determinats tons musicals o fins i tot números. En el món de l’art, però, la sinestèsia associa els estímuls que captem a través dels sentits amb les sensacions internes que aquests ens provoquen; és a dir, emocions i sentiments.

L’obra de Joan, d’aquesta manera, cerca congelar aquests moments únics que transmeten la intensitat i emoció dels concerts, i que a vegades fins i tot inclouen una vibració superlativa que les situa a la frontera del so. L’exposició de Can Jordi, que reuneix gairebé la meitat de la mostra original, es centra en els artistes eivissencs i molt especialment els que solen actuar allí mateix. A més, mitjançant cartel·les, incorpora la impressió i sensacions que aquestes fotografies produeixen en els seus protagonistes, quan es veuen congelats enmig d’una actuació memorable.

Joan F. Ribas

Ribas ha estat un apassionat de la fotografia des de sempre, però fa vint anys va començar a aprofundir en noves tècniques. Primer es va centrar en els paisatges, continuant després amb retrats i nus, i finalment amb els concerts. Des de llavors, Joan viatja seguint el rastre de la música i, avui dia, ja ha fotografiat més d’un miler d’actuacions.

“No faig fotos si la música i l’actitud dels qui la interpreten no m’inspira. Hi ha moments en què em sent empès a disparar l’obturador i altres que no”, explica Ribas. Quan es produeix aquest instant inspirador, Joan tracta de capturar el gest en la seua màxima expressió, congelant el moviment i presentant la brutalitat, l’èxtasi o l’absoluta placidesa que es concentren en una dècima de segon. El resultat, unes imatges amb un segell propi inconfusible i que sovent revelen als propis músics gestos i expressions fugaces en les quals els costa reconèixer-se.

Descarrega aquí el catàleg complet de l’exposició.