TOP

Vegeu tots els músics
Rock / Blues

Kamikaze

Banda de rock i rhythm & blues fundada a ses Païsses el 1985, molt popular en els 80 i 90, que ha tornat a reunir-se en 2022

Kamikaze va ser una de les bandes de rock més populars de l’illa en els anys 80 i 90, amb una legió de seguidors, i ha tornat a l’activitat el 2002, 23 anys després de la seua dissolució, per a participar a la segona edició del Soul Food Fest. La formació va sorgir en 1985, en un traster situat en un àtic de ses Païsses i va arribar a protagonitzar innombrables concerts per tota l’illa. Encara que va néixer com a banda de heavy metal, al poc temps va derivar cap al rock i el rhythm & blues. El quintet original va anar evolucionant i va arribar a comptar amb nou músics, en incorporar diversos vents. La formació actual la composen quatre membres originals de la banda: Rafael Parra (veu i harmònica), Toni Vicens (guitarra), Pedro Montero (baix i cors) i José Miguel Carlos (bateria i cors).

Encara que als anys 80 ja van protagonitzar nombroses actuacions, la popularitat de Kamikaze va créixer als 90, especialment després de guanyar la tercera edició del popular concurs Estiu Jove, el 1992. El grup ja ho va intentar en 1990, quedant finalista, i el triomf en aquella tercera edició els va suposar la possibilitat de gravar alguns dels seus temes, juntament amb el grup finalista, Arròs’n’Peix. En aquesta època el panorama musical pitiuso el conformaven grups com Falsa Alarma, Rock a Vila, Bourbon, Cannabis, Passion, Clímax, Eight Balls, Batallón de Castigo, Spioks, Excremento, Siroco, Viento Saharaui o La Banda del Exceso, entre altres, i Kamikaze era un dels que mai faltaven als cartells dels grans concerts.

Kamikaze (1992)

Al llarg de la seua vida com a grup van actuar a múltiples festes patronals, com Sant Agustí, Puig d’en Valls i, per descomptat, Sant Antoni, on van ser cap de cartell en innombrables ocasions i en altres van exercir com a teloners de grups arribats de fora de l’illa. També van participar al Sant Pepe Rock, a diferents concerts benèfics i fins i tot al macroconcert que es va celebrar el 1992 sota el lema ‘Sí als espais naturals. Salvem ses Salines’.

La banda va compartir escenari amb artistes tan grans com Inmaculate Fools, Barricada, Celtas Cortos, Kiko Veneno, Manolo García, Dinamita pa los Pollos, Bars o Rock’n’Bordes, entre altres. El 1999, després d’actuar a les festes de Sant Bartomeu, la banda es va dissoldre. Des de llavors només han tornat dos vegades. La primera, enl 2004 per un concert dedicat als grups eivissencs dels 80, que va organitzar l’Associació Cultural Sargantana i que va tenir lloc a la sala Ibiza Marquee de Cala de Bou. Allí també van actuar Falsa Alarma, Rock a Vila, Cas Vicari Blues Band i Límites, tancant el concert la famosa banda madrilenya La Frontera. La segona el 2005, a la nit de rock amb grups locals que es va programar a la carpa del Passeig de ses Fonts durant les festes de Sant Antoni. Llavors van compartir cartell amb Vitrol, Kinblau i Dark Elf.

El repertori actual de Kamikaze inclou algunes cançons originals que van ser grans èxits als seus concerts, com ‘Otra generación’, ‘Necesitas más’, ‘Dentro de mí’ i ‘Como puedes ver’, encara que també oferiran versions d’algunes de les seues cançons favorites. Entre elles, ‘Peligrosa María’ de Los Suaves, ‘Chicas de mala fe’ de Esturión o ‘El tren’ de Leño.

Vídeos

Kamikaze (Soul Food Fest)

'El Tren' (Kamikaze)

'Una nueva era' (Kamikaze, 1991)

'Chicas de mala fe' (Kamikaze, 1991)