Iván Ferreiro, Arde Bogotá, Mikel Erentxun i Despistaos, a Sonorama (Venice Bay)
6 d'octubre de 2023 / 18:00 h - 23:30 h
El recinte Venice Bay, de Concept Hotel Group, i la zona exterior de l’Auditori Caló de s’Oli acullen els dies 5, 6 i 7 d’octubre la tercera edició del Festival Sonorama Ribera Goes to Ibiza, que comptarà amb la participació d’un total de 22 grups de tot el país, així com activitats paral·leles, com exposicions i xerrades. Aquesta segona jornada vespertina es celebra a Venice Bay i ofereix les actuacions de Iván Ferreiro, Arde Bogotá, Mikel Erentxun i Despistaos. També estava prevista l’actuació de la banda local Joven Dolores, que s’ha hagut de suspendre’s per raons familiars de causa major.
Cal recordar que el programa alterna dos jornades diürnes de concerts gratuïts a Calo de s’Oli (divendres i dissabte), amb altres tres (dijous a dissabte) en horari de tard-nit, que requereixen entrada i que es desenvoluparan al recinte Venice Bay, situat darrere del Paradiso Ibiza Art Hotel, al carrer Lugo. En els dos espais hi ha també Food Trucks i barres. Les localitats de pagament poden adquirir-se a la pàgina web del certamen, on els aficionats de fora de l’illa també poden reservar estades. L’accés per als tres dies a Venice Bay surt per 93,50 €, mentre que les entrades soltes per a cadascuna de les tres jornades costen 48,50 €.
Sonorama Ribera és un festival de música indie que, des del 1998, es celebra el mes d’agost a la localitat burgalesa d’Aranda de Duero, organitzat per l’associació cultural Art de Troya. Des de 2021 i en col·laboració amb la cadena hotelera eivissenca Concept Hotel Group, té una versió eivissenca, que es desenvolupa a la zona turística de Cala de Bou. En ella participa una representació dels grups que protagonitzen el cartell d’Aranda de Duero, als quals es suma alguna banda local. El certamen compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Josep, Sant Josep és Música i el Consell Insular d’Eivissa.
A continuació, una mica d’informació sobre les bandes participants:
IVÁN FERREIRO
Iván Ferreiro (Vigo, 1970) és un cantant i compositor que, al costat de Paco Seren, va fundar la mítica banda gallega Los Piratas, una de les més influents del pop rock espanyol dels anys noranta. Va romandre en ella fins a la seva dissolució, el 2003, iniciant després una carrera en solitari plagada d’èxits i que l’ha portat a col·laborar amb alguns dels més grans artistes del país en el segle XXI, com Enrique Bunbury, Antonio Orozco, Quique González, Xoel López o Santi Balmes (Love of Lesbian), entre molts altres.
Va publicar el seu primer àlbum el 2005, sota el títol Canciones para el tiempo y la distancia, acompanyat del seu germà Amaro. A aquest van seguir Las siete y media (2006), Mentiroso, mentiroso (2008), Picnic extraterrestre (2010), Confesiones de un artista de mierda (2011), Val Miñor-Madrid: Historia y cronología del mundo (2013), Casa (2016), la banda sonora de la sèrie ‘Fariña’ que inclou múltiples versions i es titula Fariña Misturas (2018), Cena recalentada (2018) i el recopilatori 15 años entre canciones para el tiempo y la distancia (2019). En aquest 2023 ha llançat Trinchera Pop, amb deu nous temes.
ARDE BOGOTÁ
La banda Arde Bogotá es va formar el 2017 i es diu així perquè la seua música va sonar per primera vegada en aquesta ciutat colombiana. Ells, però, procedeixen de Cartagena (Múrcia) i la seua música està influïda per Foo Fighters, Artic Monkeys o Viva Suecia. Rock espanyol, en tot cas, molt rítmic i potent.
El 2021 van publicar el seu primer àlbum La Noche i des de llavors porten girant per Espanya sense parar. En aquest 2023 han publicat el seu segon llarg, Cowboys de la A3, de la mà de Sony Music, que es va llançar el mes de maig passat. La banda la composen Antonio García Vázquez (veu), Dani Sánchez (guitarra i cors), Pepe Esteban (baix i cors) i José Ángel Mercader (bateria i percussió). Tenen una sorprenent versió de ‘Mi carro’, el popular tema de Manolo Escobar.
MIKEL ERENTXUN
Mikel Erentxun, cantant, guitarrista i compositor veneçolà, encara que establert a Euskadi des de la infància, va crear al costat de Diego Vasallo i Juan Ramón Viles una de les bandes més famoses de la història del pop espanyol: Duncan Dhu, que va romandre activa de 1984 a 2001 i de 2013 a 2016, aconseguint èxits tan populars com ‘Cien gaviotas’, ‘Esos ojos negros’, ‘Una calle de París’ o ‘Jardín de rosas’.
El 1992, sense cap mena de pretensions, va iniciar una carrera en solitari en publicar el disc Naufragios, que va tenir tal èxit que, d’alguna manera, el va obligar a seguir. Des de llavors, ha publicat una altra dotzena de treballs, a més d’alguns recopilatoris i directes. En el seu últim disc, Amigos de Guardia, repassa els seus èxits en solitari i amb Duncan Dhu, compartint micro amb Bunbury, Coque Malla, Andrés Calamaro, Amaia, Santi Balmes, Anni B Sweet, Eva Amaral, Quique González, Diego Vasallo, Iván Ferreiro o Maika Makovski, entre altres.
DESPISTAOS
La banda de rock Despistaos és originària de Guadalajara i va ser fundada el 2002. Inicialment el seu so estava fortament influït pel rock urbà espanyol, encara que a partir del segon disc, Lejos (2006), comencen a deixar enrere aquest plantejament inicial i s’orienten cap a sons més comercials, com el pop punk estatunidenc, pop rock, powerpop i fins i tot rock alternatiu.
Està format per Daniel Marco Varela, José Krespo, Lázaro Fernández i Pablo Alonso Álvarez. Té en el seu haver una dotzena d’àlbums, amb cançons que ha corejat mitja Espanya a festivals i sales de concerts. ‘Física o química’, per exemple, té 50 milions de reproduccions a Spotify. El seu últim disc, Ilusionismo, es va publicar l’any passat i conté onze cançons.