TOP
Actualitat
Aquesta imatge del músic Pere Vergés forma part de l'exposició de Joan F. Ribas

Caló de s’Oli acull ‘Road to Synesthesia’, una impactant exposició de fotografies de Joan F. Ribas

L’Auditori Caló de s’Oli acull una mostra retrospectiva amb les imatges de la música i els músics de Joan F. Ribas, fotògraf vocacional i autodidacta que després de dècades de captar paisatges i retrats va donar un gir radical per centrar-se en el poder evocador de la música en viu, la màgia irrepetible del directe que mira de transmetre amb les seves instantànies buscant provocar la sinestèsia que ha escollit per donar nom a la seva pròxima exposició individual. La mostra, amb més de 40 imatges amb alguns dels músics de més trajectòria de l’escena local i dels que han passat per l’illa, s’inaugura el dissabte 11 de juny a les 20 hores a la sala d’exposicions del recinte cultural de la badia.

Una imatge de l’autor, Joan F. Ribas

En psicologia, el terme sinestèsia al·ludeix a l’acumulació de diferents tipus de sensacions davant una mateixa percepció. Significa que allò que les persones sinestèsiques capten a través d’un sentit acaba produint efecte sobre els altres. Hi ha qui experimenta, per exemple, un sabor dolç quan acaricia una superfície suau amb la punta dels dits o persones que associen colors en escoltar determinats tons musicals o fins i tot números. Una melodia o una fórmula matemàtica, d’aquesta manera, pot arribar a percebre’s com una simfonia de colors. En el món de l’art, però, la sinestèsia associa els estímuls que captam a través dels sentits amb les sensacions internes que aquests ens provoquen; és a dir, emocions i sentiments.

Soulman Sal, per Joan F. Ribas

‘Road to Synesthesia’ resumeix el camí recorregut pel fotògraf eivissenc Joan F. Ribas (1962) en la recerca per a transmetre sensacions i sentiments a través de les imatges i tractar de transportar l’espectador allà on les va prendre. Ofereix l’oportunitat d’escoltar, olorar, tocar i assaborir allò viscut per l’autor en el moment del tret. L’obra de Joan F. Ribas resulta molt emocionant i conté una vibració superlativa que situa les seues imatges a la frontera del so. L’exposició, a més dels instants captats durant les actuacions d’alguns dels músics més actius de l’escena eivissenca i altres de fora, incorpora l’altre costat de la imatge: l’impressió dels que s’han vist congelats en un instant d’una actuació memorable.

David Mascaró, per Joan F. Ribas

Ribas ha estat un aficionat a la fotografia des de sempre, però fa al voltant d’una vintena d’anys que s’hi endinsa molt més, aprenent a millorar la tècnica a congressos i xerrades. Primer es centra en els paisatges que més endavant omplirà amb retrats i nusos. Els primers passos en la fotografia musical els va donar fa gairebé una dècada i les primeres imatges de concerts les va prendre en 2014 i des de llavors, Joan viatja seguint el solc de la música, de concert en concert. Així, ja en suma més d’un miler a dia d’avui. “No faig fotos si la música i l’actitud dels qui la interpreten no m’inspira. Hi ha moments en què em sent empès a disparar l’obturador i altres que no”, explica Ribas. Quan es produeix el tret, captura el gest, el moviment, la brutalitat, l’èxtasi o l’absoluta placidesa, concentrats en una dècima de segon.

‘Road to Synesthesia’ es pot visitar fins l’11 de setembre en l’horari habitual de la sala d’exposicions de l’auditori: les tardes dels dijous, divendres i dissabtes de 18.30 h a 20.30 h i els matins dels divendres, dissabtes i diumenges d’11.00 a 13.30 h. A més, la visita tambè estarà oberta durant tota l’activitat cultural de l’espai.