TOP
Actualitat
David Barona (Purple Frog)

‘Urban Brain’, el videoclip de Purple Frog sobre l’alienació de la tecnologia

Tant el pianista Julien Catonné com el percussionista David Barona, que conformen la columna vertebral de la formació instrumental de neosoul Purple Frog, no paren de treballar. Un dels projectes que tenien per acabar era el videoclip de la composició ‘Urban Brain’, que es va rodar en plena pandèmia i que per fi han pogut acabar de muntar, amb un resultat impactant.

En ell, tots dos músics exerceixen també d’actors i teixeixen una història metafòrica sobre l’alienació que provoca la tecnologia i com l’art i la música poden exercir un paper guaridor. La direcció i el guió d’aquesta peça audiovisual és obra de Violeta Galera, amb Bruno Dias a la cambra. La composició, sintetitzadors i teclats són a càrrec de Catonné i la percussió la posa Barona, generant els arranjaments entre tots dos.

El videclip exerceix com una al·legoria de l’addicció a les tecnologies, que sumeix a la societat en una foscor dramàtica. Aquesta foscor la simbolitza David Barona, amb la pell tenyida de negre i una bena que li cobreix els ulls i li impedeix assentar el seu lloc en la terra. La tela evoluciona després a un telèfon mòbil, que exerceix sobre ell els mateixos efectes: el lliga a una existència estàtica i li impedeix sortir del pou. Julien Catonné, empastifat de blanc, simbolitza la llum i utilitza la música per a despertar a Barona de l’encantament i treure’l de la cova en la qual es troba immers, aconseguint sanar-lo i tornar-lo a la llum. Aquesta transició queda simbolitzada per la tintura clara que Catonné, en la part final, aplica sobre el cos de Barona, després de rentar-lo. La música, en paral·lel, transmet el sotsobre del personatge i el procés de curació i volta a la llum.

Una peça audiovisual que se surt dels videoclips habituals que produeixen els grups de música i que sorprèn per la immersió en el món interpretatiu i gestual que, en aquest cas, han afrontat tots dos artistes, que a més són dos dels músics professionals més prestigiosos de l’illa.

Cal recordar que Purple Frog és una formació instrumental de jazz, neo soul i música experimental. A Catonné i Barona se’ls van sumant altres artistes en funció de les necessitats, com el contrabaixista Salvatore Licitra, amb el qual aquest dissabte, per exemple, actuen a Can Tommy (16 hores).

Julien Catonné (Purple Frog)

Julien Catonné és un pianista francès resident a Eivissa que es va criar en una família dedicada a l’art. Des de molt jove ja va desenvolupar una carrera musical molt versàtil, formant part de diferents agrupacions de jazz, blues, chanson française o funk, entre altres estils. Entre elles, la banda Les Gars Dans Le Coin, amb els quals va girar per tota Europa de festival en festival, i diferents treballs per a la companyia So Cabare, dins de la Big Band de Saint Thibault des Vignes. Tot això compaginat amb la seua labor de docència musical, en el Conservatoire de Saint Thibaut des Vignes, com a professor de piano jazz. Ja a Eivissa, actua sovent en solitari o amb diverses formacions, com la banda del Teatro Ibiza, el grup Swingin Tonic o acompanyant a la cantant Roxela.

L’asturià David Barona, resident a Eivissa des de fa anys, és un dels percussionistes més destacats de l’illa. Endorser de la marca de plats Diril Cymbals, ha tocat, girat o gravat amb músics de repercussió nacional i internacional, com Macaco, Vargas Blues Band, Steve Hunter (Lou Reed, Alice Cooper…) La Mississipi, Norberto Rodríguez Trio, John Jagger… També organitza cicles de blues amb els millors artistes del circuit nacional (Teatro Ibiza, Can Jordi…), com Mingo Balaguer, José Luis Pardo, Martín Burguez, Blas Picón, Pablo Sanpa, Betta Berodia, Iker Piris, Alberto Burguez, Luis Fuente, Alejandra Burgos, Dylan Bishop, etcètera. A les Pitiüses actua amb altres formacions, com Neorama, R.D.B., Chiclete Jazz, Maya Alexander Trío o Chimichurri, i a més acompanya a diferents artistes forans en el seu pas per les illes.