Larry Campbell, Joachim Kühn, Hafa i Jorge Pérez Patax Quartet, en el nou Sol Post a s’Oli Fest
Dissabte que ve, 15 de juliol, comença en el recinte exterior de Caló de s’Oli el Sol Post a s’Oli Fest, un cicle de concerts organitzat per l’Ajuntament de Sant Josep que tendrà lloc tots els caps de setmana fins al 9 de setembre i que compaginarà grups locals amb grans figures nacionals i estrangeres, com Joachim Kühn Trio & Andrés Coll, Larry Campbell & Teresa Williams, Hafa Afrosweet, Jorge Pérez Patax Quartet, Mar Sánchez Trío o Juantxin Osaba, entre altres.
Els concerts tindran lloc durant la posta de sol, encara que el bar i els food trucks instal·lats en el recinte estaran oberts a partir de les 20 hores. Es tracta d’un nou festival amb deu dies de concerts: Juantxin Osaba, Juan Sebastián Vázquez & David Barona (15 de juliol), Joachim Kühn Trio & Andrés Coll (22 de juliol), Soul Doctor (29 de juliol), Reina Roja (5 d’agost), Hafa Afrosweet (12 d’agost), Larry Campbell & Teresa Williams (13 d’agost), Mar Sánchez Trío (19 d’agost), Hostal Pascual + Azahar López (26 d’agost), Chris Lee & The Mojo Stand (2 de setembre) i Jorge Pérez Patax Quartet (9 de setembre).
Larry Campbell: guitarrista de Bob Dylan, B. B. King, Little Feat, Levon Helm…
El 13 d’agost es celebra l’únic concert en diumenge del festival, amb el més important guitarrista que ha actuat fins avui a l’escenari de Caló de s’Oli. Es tracta del novaiorquès Larry Campbell, un dels grans músics de la seua generació, que ha actuat, gravat i realitzat gires amb artistes tan importants com Bob Dylan, Levon Helm, Paul Simon, B. B. King, Keith Richards, The Black Crowes, Willie Nelson, Sheryl Crow, Little Feat, Cyndi Lauper o Anastasia, entre molts altres. És, a més, multiinstrumentista, ja que també toca el violí, la mandolina i la pedal steel guitar.
Campbell es troba realitzant una breu gira per Espanya, on actua amb la seua esposa, la cantant i també guitarrista Teresa Williams, amb la qual es va casar el 1986, després de conèixer-la sobre l’escenari. Williams es va criar en una granja de Tennessee envoltada de música i va ser corista de grans estrelles, com Mavis Staples, Emmylou Harris, Hot Tuna, Jackson Browne, Phil Lesh o Bob Weir. En la dècada de 2000 ja va compartir escenari amb el seu marit, en formar part tots dos de la banda de Levon Helm, un dels integrants més famosos de The Band.
Després de la mort de Helm, Williams i Campbell van començar a treballar en el seu propi material, llançant el 2015 l’àlbum de debut Larry Campbell & Teresa Williams, al qual va seguir una gran gira, llançant posteriorment dos més: Contraband Love (2017) i Live at Levon’s (2023). Les seues cançons naveguen entre el rock americà, el folk, el country i el blues. A l’escenari de Caló de s’Oli estaran acompanyats per Brandon Morrison (baix i cors) i John Guip (bateria). La seua actuació a Eivissa forma part d’una breu gira per Espanya, que els portarà també a actuar diverses nits a Astúries i Galícia.
La celebració d’aquest concert ha pogut organitzar-se gràcies a la col·laboració de Miquel Prats, Botja, i la seua empresa MP Music Eivissa.
Fusió de jazz i música ètnica, amb Joachim Kühn Trio & Andrés Coll
El concert del 22 de juliol portarà a l’escenari de Caló de s’Oli al trio del gran pianista de jazz i compositor alemany Joachim Kühn, al qual acompanyen el multiinstrumentista marroquí Majid Bekkas i el bateria francès Ramón López. Se’ls hi sumarà el jove vibracionista eivissenc Andrés Coll, una autèntica promesa amb la qual Kühn ja ha gravat alguns temes. Veure’ls ara junts, sobre l’escenari, constitueix un autèntic esdeveniment. Oferiran un repertori amb composicions del propi Kühn, algunes d’elles creades a Eivissa, al costat de diferents adaptacions del folklore tradicional del Marroc.
Joachim Kühn (Leipzig, 1944) viu a l’illa des de 1992, a la seua casa de ses Salines. Va descobrir l’illa en els anys setanta gràcies al seu germà Rolf, magnífic clarinetista de jazz, mort l’any passat. Ha estat nomenat millor pianista de jazz d’Europa en set ocasions i ha compartit escenari amb músics de la talla de Jimmy Garrison, Don Cherry, Slide Hampton, Billy Cobham, Jean-Luc Ponty o Ornette Coleman. D’entre el seu espectacular currículum val la pena destacar la participació, al costat de l’orquestra de Gato Barbieri, en la icònica banda sonora de L’Últim Tango a París (Bernardo Bertolucci, 1972).
Andrés Coll (Eivissa, 2000) ja és considerat un dels músics virtuosos del nostre país en la seua especialitat. Des de la infància, com a membre d’un grup folklòric local, va prendre consciència de les arrels de la música eivissenca, madurant després com a intèrpret, compositor i investigador, consagrant-se a les composicions primigènies, com les de Bach o Bartók, i a les contemporànies, el jazz modern i la improvisació lliure. L’any passat va crear Andrés Coll Odyssey, on toca la marimba i altres instruments de percussió, al costat de Ramón López (bateria) i Majid Bekkas (guembri), als quals va conèixer a través del propi Kühn i que també estaran sobre l’escenari, i el prestigiós violinista polonès Mateusz Smocynski.
Jazz flamenc i reggae amb Juantxin Osaba, Juan Sebastián Vázquez i David Barona
Des del País Basc arriben per a obrir el festival, aquest dissabte, 15 de juliol, dos músics molt reconeguts als territoris del jazz i el flamenc: el guitarrista i cantant Juantxin Osaba i el pianista Juan Sebastián Vázquez, que estaran acompanyats de David Barona, prestigiós bateria asturià establert a Eivissa. Oferiran un repertori amb composicions tant de Juantxin com de Juan Sebastián, transitant per gèneres com el jazz, el flamenc i el reggae, deixant espai també per a la improvisació.
El bilbaí Juantxin Osaba és un d’aquests personatges realment pintorescos que transiten pel món. Viatger, surfer, guitarrista, cantant i compositor, porta tota la vida dedicant-se a la guitarra flamenca, la qual cosa no deixa de ser curiosa en un basc. Després d’acabar la carrera de música clàssica es va traslladar a Madrid per a estudiar flamenc i va començar a treballar com a guitarrista freelance per a diferents formacions, com, per exemple, Fritanga, Calima, Juanito Makandé… Aquesta curiositat primarenca pel cant flamenc i la interpretació guitarrística el va portar després a Jerez de la Frontera, desenvolupant una carrera com a guitarrista flamenc, acompanyant a importants cantaores. A més, és un apassionat de la música electrònica i treballa amb diferents dj’s. En l’actualitat comparteix amb el públic el resultat d’aquests aprenentatges en tots aquests estils, donant com a resultat una experiència musical lliure de tabús, en la qual a més de tocar la guitarra, canta.
Juan Sebastián Vázquez és de Vitòria i va començar els seus estudis de piano clàssic als 4 anys. Als 17 anys ja es va iniciar en el jazz a temps complet, fins a entrar al Musikene, en la modalitat de piano jazz, on va aconseguir la primera matrícula d’honor concedida per aquest centre en l’assignatura de Recital. El 2012 va crear Juan Sebastián Trío i amb 20 anys va gravar el primer disc, Lluvia de mayo (2012), guanyador de múltiples premis. El 2017 va llançar el segon, Tribute, i ara acaba de llançar Abrazarte, al costat de la cantant Astrid Canales. Ha tocat en certàmens de jazz de mig món, inclòs el Festival Internacional de Jazz de Sant Sebastià. Ha gravat i girat amb músics de la talla de Theo Croker, Bob Sands, Terell Stafford, Javier Colina, Jorge Pardo, Pablo Martín Caminero, Joaquín Chacón, Víctor Merlo, Guillermo McGill, Daniel García, Antonio Miguel, Francisco López Loque, Michael Olivera, Esteve Pi, Borja Barrueta, Cecilia Krull, etcètera.
David Barona, per la seua banda, és un dels mestres de la percussió més coneguts d’Eivissa i Formentera. La seua presència contínua en el circuit local té molt a veure amb un perfil de músic multidisciplinari i és freqüent veure’l amb Chimuchurri, Maya Alexander Porter, Chiclete Jazz, Neorama… També organitza les vetllades de blues de Teatro Ibiza i acompanya a solistes de gran prestigi en les seues escapades a l’illa. Ha girat o gravat amb artistes de rellevància nacional i internacional, com Macaco, Vargas Blues Band, Ramon Mirabet o Baroni One Time.
Hafa Afrosweet, fusió de música africana amb altres gèneres
El 12 d’agost l’escenari de Caló de s’Oli rep a aquesta banda de “Afrosweet”, formada fins per nou dones que exploren ritmes pròxims al afrobeat, un estil tradicionalment masculí i poc interpretat per dones, que fusionen amb altres músiques del món, com ara reggae, soul, funk, rock, llatina… Tenen cançons en anglès, francès i castellà i les lletres constitueixen una particular mirada del feminisme, l’ecologia i el respecte a tota la diversitat a la Terra. A Caló de s’Oli el grup estarà compost per Marina Blanot (veu principal), Elena Castelló (guitarra elèctrica), Inma Claudio (cors, sota elèctric), Sara González (bateria), Laura Nadal (cors i teclats), Belén Martín (saxo alt), Mónica Viera (saxo baríton) i Ana Morga (percussió).
Hafa Afrosweet parteix de la il·lusió d’Ana Morga, percussionista del grup i co-creadora de ‘La batucada que entiende’, un conegut grup de batucada de noies, a Madrid. Ana volia un grup afrobeat i d’aquesta idea van anar sorgint components, i amb elles sons, ritmes i propostes. “Afrosweet” és com elles denominen a la mescla que han creat, de la qual emergeixen arravataments de reggae i de funk, sospirs del suds, ímpetus hiphopers d’empoderament femení…
El 2019 van llançar l’EP Dream i l’any passat el senzill ‘Ama’, juntament amb La Mari de Chambao; un tema fresc i bailaongo que parla de l’amor divers i rebel, i de la seua capacitat per a canviar les coses.
Reina Roja: fusió de flamenc, cobla i músiques del món, des de València
El 5 d’agost, festivitat de Santa María, arriba a Caló de s’Oli aquesta banda de València, creada i liderada per la cantant María Briones i el productor i percussionista Rafa Villalba (Juan Manuel Cañizares, Seguretat Social, New York Ska Jazz Ensemble…). Combinen flamenc i cobla amb qualsevol música del món que els captivi, transgredint fronteres i etiquetes, sense oblidar les arrels mediterrànies.
La seua proposta és molt personal i sorprenent, com ho demostren els seus dos àlbums: Flamencopla (2014), que inclou una preciosa interpretació del poema de Goytisolo ‘Palabras para Julia’ per tangos flamencs i ‘Sodade’, de Cesaria Évora, a ritme de rumba, dolça i suau, i Sankara (2018), on versionen a Remedios Amaya, Concha Piquer, Aretha Franklin…
Actualment treballen en el seu tercer àlbum, d’imminent llançament, que, pels temes que ja han avançat, tindrà folk i aires del sud, fusionant cobla i tango. El produeix el prestigiós Joe Dworniak (Jarabe de Palo, Luz Casal, Radio Futura, Kiko Veneno…).
Patax, el grup que ha portat a Michael Jackson i The Beatles al jazz i el flamenc
Patax serà el grup encarregat de tancar el festival, el 9 de setembre. Aquest ampli grup, que es va fundar el 2008 i ha arribat a tenir onze membres, ofereix una insòlita mescla de flamenc, salsa, funk i jazz, amb un espectacle d’infart que ha posat potes enlaire el panorama de la música en directe a Espanya. Seguint la trajectòria de grans artistes de la fusió com Weather Report, Chick Corea Elektric Band, Frank Zappa, Herbie Hancock o Joe Zawinul, i emparant-se en l’herència del jazz cubà de Irakere i de Wayne Shorter, Miles Davis i Paco de Lucía, porten la fusió a un nou nivell. La seua música representa una comunió diferent entre el flamenc, el folklore llatí, el funk, el soul i fins i tot el hiphop.
Tenen més de 24 milions de visites en el seu canal de YouTube i realitzen gires al voltant del món, impulsats pels seus discos de versions de Michael Jackson i de The Beatles, a través de festivals com Jazzaldia, Jazz Madrid, San Javier (Espanya), Lagoa Jazz Fest (Portugal), Estival (Lugano Jazz Festival), Newport Jazz Festival, Panamà Jazz Festival, Percpan Festival (el Brasil), Festival del Tambor a Cuba, Festival de Jazz d’Hong Kong, Alegria Festival (el Marroc) o Juhlaviikot Festival (Finlàndia).
El lidera el prestigiós percussionista Jorge Pérez, que ha aconseguit aglutinar entorn dels seus bongos i congas a alguns dels millors músics joves de jazz que es mouen per Espanya, i que no sols són espanyols, sinó argentins, italians, cubans o, com el propi Jorge, amb doble nacionalitat (espanyola i estatunidenca). Tenen publicats nou àlbums i per les seues files han passat músics tan prestigiosos com Alain Pérez, Jorge Pardo o Antonio Serrano. Actuaran en format quartet, amb el nom Jorge Pérez Patax Quartet i estarà format per Aurora García (veu), Jorge Pérez (bateria), Jorge Vera (teclats) i Víctor Cisternas (baix).
Mar Sánchez Trío, del blues al flamenc de la mà d’una jove guitarrista virtuosa
La guitarrista Mar Sánchez actua amb el seu trio a l’Auditori Caló de s’Oli el 19 d’agost. Aquesta jove artista ha tocat per mig món i forma part d’una nova generació d’intèrprets andalusos que destaquen pel seu virtuosisme i la seua eclèctica relació amb la música. Ha col·laborat amb artistes tan reconeguts com Raimundo Amador, Concha Buika, Alain Pérez, Pepe Bao i molts altres, i també ha format part d’espectacles com Cirque du Soleil o TedxTalks.
Mar Sánchez ha viscut a ciutats com Madrid i Barcelona, i aquest estiu s’ha mudat a l’illa, on està oferint concerts amb múltiples bandes i artistes. Les seues principals influències procedeixen de la música clàssica i la negra, i en el seu repertori combina flamenc amb blues, rock, funk i jazz.
Soul Doctor recepta la seua pròpia medicina, a base de soul, funk i rock
Soul Doctor visitarà l’escenari de Caló de s’Oli el 29 de juliol. És, sens dubte, una de les bandes eivissenques que millor sonen. En això té molt a veure el talent del guitarrista Gabriel de Miranda i la magnífica veu de Matteo Crocetti, tots dos habituals en la banda resident del Teatro Ibiza.
Els acompanyen ados músics professionals, Matthaüs Ullrich (veu i baix) i Michael Alcaras (bateria), que completen una formació molt rodada, amb un repertori que emociona i llança a ballar. Soul Doctor, en definitiva, constitueix una diversió per a aquests quatre músics, versionant temes molt coneguts de rock, soul i funk.
Chris Lee & The Mojo Stand, la formació d’un guitarrista llegendari
El cantant i guitarrista britànic Chris Lee actua el 2 de setembre. És famós per tocar a l’estil de Jimi Hendrix i Stevie Ray Vaughn i va ser un músic molt popular als bars de Sant Antoni i altres escenaris de l’illa, des dels anys 90 fins a mitjan dècada passada, quan es va mudar novament a Anglaterra. El 2022 va tornar a l’illa i va formar aquesta banda, amb la qual ja ha actuat en diferents festivals i locals de concerts. L’acompanyen l’experimentat baixista Dennis Herman, el teclista Alex O’Brien i el bateria Javier Roig, amb els quals ofereix un repertori de clàssics del blues i el rock and roll.
Chris Lee ha actuat a llocs tan dispars com Munic, el Japó, Los Angeles o Anglaterra, i ha compartit escenari amb artistes consagrats, com Jimmy Page, Robert Taylor, Ron Wood, Eric Burdon o Javier Vargas. Durant la primera etapa a Eivissa, vam poder veure’l amb Blues Dave, Jon Michell, Norberto Rodríguez, Esteban Cabezos, Víctor Gressely, Dennis Herman i la banda Putumayo Project, impulsada pel popular cantant holandès ja mort, Rick DeVito.
Doble concert amb els artistes locals Hostal Pascual i Azahar López
El 26 d’agost es celebra l’únic doble concert del festival, amb l’actuació de la cantant i guitarrista Azahar López i el grup Hostal Pascual a continuació.
Azahar López és eivissenca, nascuda el 1983, i va començar a compondre cançons i a participar en el món de la música als 17 anys. Els seus primers concerts van ser com a vocalista en diferents bandes de rock de l’illa, com Liorna, Luna Llena o Gung Ho. En paral·lel, va començar també una carrera a la música electrònica, amb una computadora, un piano i una guitarra, creant un estil personal a base de Trip-Hop, Dub i Pop. Amb els anys, ha treballat amb diferents músics i dj’s productors, com Juan Verdera, Atfunk, Franco de Mulero, Deep Wave, Global Ràdio, Ibiza Symphonic Band, Coque Malla (Los Ronaldos) i Paco Fernández, i també ha exercit com a cantant resident a Hard Rock Hotel (Eivissa). El 2015 va llançar El primer viaje, el seu disc inicial, amb composicions pròpies en espanyol i la col·laboració del productor Omar Gisbert, al costat de la banda de rock Alamar amb la qual continua actuant. En el seu projecte en solitari canta amb la guitarra elèctrica temes propis i versions de pop, rock i soul, sempre amb un toc particular.
Hostal Pascual navega entre el pop, el rock i el indie, amb temes propis cantats en anglès en la seua majoria i una instrumentació molt viva, amb riffs tropicals concebuts perquè la gent es llanci a ballar. Les seues cançons, en definitiva, s’alimenten de l’esperit lliure de les illes pitiüses. La banda es va formar el 2018, després que Pascual Fernández, el seu cantant i guitarrista, tornàs a l’illa després de passar uns anys a Barcelona, on va desenvolupar altres projectes musicals. En arribar, es va ajuntar amb els seus amics del col·legi de Jesús, Rogelio Martín (guitarra) i Manu Fernández (baix), als quals es va unir José Riera (bateria). El 2019 van publicar el primer àlbum anomenat Smile & Go. Són una de les bandes habituals dels escenaris de l’illa.