TOP
Carregant Esdeveniments
Vegeu tots els concerts
Folk / Pop / Rock

Celtas Cortos protagonitza la festivitat de Sant Jordi, amb Niños Raros com a teloners

23 abril / 19:00 h - 23:00 h

Sens dubte, el plat fort de les festes de Sant Jordi de ses Salines d’enguany serà el concert que la banda val·lisoletana Celtas Cortos ofereix la nit del patró, a la plaça, a partir de les 21 hores. Abans exerciran com a teloners els integrants del jove grup local Niños Raros (19 h.).

Celtas Cortos té una connexió especial amb el municipi de Sant Josep. La banda es va formar a l’Institut Delícias de Valladolid, el 1984, impulsada per un col·lectiu d’alumnes que compartien l’interès per la música vinculada al folk castellà, bretó i irlandès. Entre ells ja es trobava el germen humà d’allò que posteriorment seria Celtas Cortos: Goyo Yeves, Carlos Soto, Oscar García, César Cuenca i Luis Martínez de Tejada. El 1986, amb dos nous membres, Jesús H. Cifuentes i Nacho Castro, guanyen el concurs del Colectivo Eurofolk, a la seua localitat, i decideixen continuar la marxa amb el nom pel qual se’ls coneixerà definitivament: Celtas Cortos. Ja llavors el grup es caracteritzava per incorporar violins, gaites, flautes, whistles i altres instruments ‘exòtics’ als habituals de les bandes de rock.

El 1988 varen gravar una maqueta i a l’any següent ja varen fer el primer gran pas com a banda: la gravació del primer àlbum de rock cèltic, Salida de emergencia, íntegrament instrumental. Però aquell mateix any ja varen preparar el segon, Gente impresentable, que varen llançar el 1990, ja amb les seues lletres característiques, que alternen missatges reivindicatius amb poemes d’amor, recerca i nostàlgia, de la mà del prestigiós segell discogràfic Dro. Amb l’àlbum Cuéntame un cuento (1991), Celtas Cortos va aconseguir l’èxit a nivell nacional, oferint gires per tot el país i participant en concerts multitudinaris, que no han cessat fins avui. A l’esquena, 15 àlbums i cançons que constitueixen veritables himnes generacionals, com ‘20 d’abril’, ‘La senda del tiempo’, ‘Cuéntame un cuento’, ‘Haz turismo’, ‘El emigrante’, ‘Blues del Pescador’ o ‘El ritmo del mar’, entre d’altres.

La primera actuació a l’illa es va produir quan encara no havia succeït aquesta transició de grup local a fenomen nacional, després del llançament del seu segon àlbum, el primer que ja incorporava lletres. Va tenir lloc durant les festes patronals de Sant Agustí, l’1 de setembre de 1990. Aquella ‘Nit Jove’ incloïa les actuacions de Falsa Alarma i Rock a Vila, els grups eivissencs guanyadors del I Concurs de Rock Eivissa 90, i de Kamikaze, finalista. Els val·lisoletans, que varen aparèixer amb una banda de set músics, varen ser els últims i varen actuar sota un mantell de trons i llampecs, fins que, quan més animada estava la festa, va començar a plore de veritat. Com no cessava de diluviar, varen acabar improvisant una jam session en el local parroquial del poble, però es varen quedar amb ganes de més.

A l’any següent, varen tornar per a actuar el dia del patró, el 28 d’agost de 1991, davant d’una plaça abarrotada amb més de 500 persones que els esperaven amb ànsia. Aquest cop varen sortir a l’escenari amb vuit músics i no va caure una gota. Va ser un veritable esdeveniment, que tots aquells que hi varen estar no han oblidat. Tres anys després varen tornar per el Sant Pepe Rock de 1994. La formació fins i tot va col·laborar amb el segon disc de Ressonadors, convertint en celta la cançó ‘N’escrivaneta’, amb Jesús H. Cifuentes cantant en eivissenc. El vocalista també ha col·laborat aquest mateix any amb el grup eivissenc Joven Dolores, cantant juntament amb David Serra una nova versió de la cançó ‘Infinito Equis’.

L’actual formació la composen Jesús H. Cifuentes (veu i guitarra), Alberto García (violí i trombó), Goyo Yeves (saxo i whistles), José Sendino (guitarra), Antón Dávila (gaita i flautes), Chuchi Marcos (baix) i Diego Martín (bateria). Tenir-los a Sant Jordi constitueix, sens dubte, un gran esdeveniment cultural.

Niños Raros

Joan F. Ribas

Aquesta jove formació va sorgir a l’Institut Quartó de Portmany i la va crear un grup d’estudiants quan rondaven els 18 anys. El seu debut va tenir lloc a Madrid, en la famosa sala Barco, emblemàtic local del barri de Malasaña, al setembre de 2022. També varen actuar en el Festival Sonorama Ibiza, a l’octubre d’aquest mateix any i després han continuat amb altres concerts a Eivissa i Madrid. El seu projecte de rock alternatiu ja compta amb un EP anomenat Encuentros problemáticos (2023) i diversos singles, gravats a Magrana Studios, sota la producció de Joan Barbé. Alguns tenen milers de reproduccions a les plataformes digitals. L’últim es diu ‘Nadie’ i el varen llançar a la fi de l’any passat. La banda està composta per Guillem Llavero (veu i guitarra), Marco Marqués (guitarra), Oliver Barnosi (bateria) i Nacho Abella (baix).

Descarrega el programa complet de les festes de Sant Jordi

 

Concert gratuït

Lloc

Plaça de Sant Jordi
Plaça de Sant Jordi, s/n + Mapa de Google
Informació del músic
Niños Raros
Envia l'esdeveniment als teus amics
Poster Sant jordi 2024.jpeg
Mapa