TOP
Actualitat

Andrés Coll llança ‘Sunbird’, un primer àlbum espectacular

El vibracionista eivissenc Andrés Coll acaba de publicar Sunbird, el seu primer àlbum com a líder de la banda Andrés Coll Odyssey. Es tracta d’un impressionant treball de fusió de folklore, jazz i improvisació, que conté set temes instrumentals en la seua majoria. Es va gravar en viu l’any passat en el Enter Enea Festival, un dels certàmens musicals més importants de Polònia, que es celebra a Poznan, al costat del llac Strzeszyńskie.

Coll va comptar amb la col·laboració dels tres grans músics que formen Odyssey i que Coll va conèixer a través de l’extraordinari pianista alemany Joachim Kühn, amb el qual també ha gravat diverses composicions. Es tracta de Majid Bekkas (guembri, veu i kalimba), Mateusz Smoczynski (violí i violin baríton) i Ramón López (bateria i taula), amb Andrés Coll a la marimba elèctrica i les castanyoles. La mescla i masterització de l’àlbum les ha realitzat Klaus Scheuermann i el disseny de portada és de Mar Rubiralta. La banda Andrés Coll Odyssey es va formar el 2022.

El disc implica un viatge musical inspirador a través de la llibertat, les cultures del món i el avant-garde jazz, ja que uneix Eivissa, les melodies de l’Europa de l’Est i els ritmes nord-africans, amb un mirada molt nova i inspiradora, que a vegades reflecteix la naturalesa primitiva i antiquíssima de la música folklòrica. Que un jove eivissenc de tan sols 23 anys aconsegueixi fer realitat un treball tan profund, reflexiu i musicalment ric constitueix, sens dubte, una fita en la cultura de l’illa, amb un recorregut que s’estén molt més allà de les nostres fronteres.

Hi ha qui defineix la música de l’Andrés Coll Odyssey com a mediterrània i inspirada en filosofies com l’estoïcisme o les xerrades de Jiddu Krishamurti, una música que mostra la possibilitat d’acceptació dels moments de caos, perdent la por a la mort, per a fondre’s per si sola en un ritme col·lectiu i fonamentat en les tradicions eivissenques o nord-africanes. En definitiva, una odissea, una experiència.

Diu Joachim Kühn que “Andrés Coll és un músic de veritat, que toca la Marimba com ningú, amb convicció, feeling, virtuosisme i musicalitat amb visió. Amb només 23 anys, per jo és la nova estrella del món del jazz amb els mallets i també és bo amb el piano i la percussió. Recorda el seu nom, perquè escoltaràs molta més música en un futur pròxim”.

D’entre els temes de Sunbird cal destacar ‘Es Credo’, una adaptació d’una melodia de flauta eivissenca molt antiga (‘Es Credo d’en Malalt’); ‘Sa Llarga’, el moment de les castanyoles eivissenques en el concert, i ‘The Sun Shines Now’, una composició del propi Andrés, inspirada en Eivissa, els seus paisatges i la seua música tradicional, encara que també té una certa atmosfera rockera.

Andrés Coll

Andrés Coll. Foto: Joan F. Ribas

Andrés Coll, nascut a Eivissa l’any 2000, és un vibrafonista polifacètic que destaca pel seu ampli i agut sentit musical, un virtuosisme inqüestionable com a intèrpret i un estoic compromís amb l’art. Des de la infància, com a devot membre d’un grup folklòric local, va prendre consciència de les profundes i àmplies arrels de la música eivissenca. Ha madurat discretament com a intèrpret, compositor i investigador, consagrant-se tant a les músiques primigènies, com a Bach, Bartók, la música contemporània, el jazz modern o la improvisació lliure. La seua mentalitat oberta i coherent, un exigent sentit de la qualitat i una actitud sense complexos, el converteixen en un company freqüent i benvingut de l’elit musical de la Mediterrània i, cada vegada més, d’artistes de primera fila de tot el món amb idees afins i compartides.

Majid Bekkas

Majid Bekkas. Foto: Joan F. Ribas

Guembrista i cantant, Majid Bekkas és l’exponent més il·luminador de la música gnawa moderna. Realitza una labor de recerca musical de la seua terra natal molt àmplia, incorporant instruments, a més del guembri, com el oud, la kalimba, la veu, la guitarra o el ngoni a tot tipus de músiques modernes, sent reconegut com l’únic guembrista que ha estat capaç de sortir de la tradició i obrir-se a qualsevol gènere musical. També és organitzador de grans festivals, com el Festival Gnawa i Músiques del Món de Essaouira o el Festival de Jazz de Rabat.

Mateusz Smoczynski

Mateusz Smoczynski. Foto: Alejandro Iborra

Mateusz Smoczynski porta amb si una profunda experiència com a violinista en grups folklòrics des de la infància. Té un profund coneixement del folklore i ha desenvolupat un so autèntic i original, que destaca en els grans festivals de jazz internacionals i com a solista en les orquestres més importants d’Europa. És considerat el major exponent del violí modern actual, incorporant nous sons com el violí baríton, pedals amb efectes, samplers i una gran varietat de tècniques de violí gens comuns, que realcen les possibilitats de l’instrument a nivells mai escoltats.

Ramon López

Ramón López. Foto: Joan F. Ribas

Ramón López és bateria i percussionista, a més d’un experimentat ambaixador de la contagiosa alegria espanyola a l’escenari mundial del jazz; un músic de renom internacional únic. La capacitat d’adaptació musical li ha permès participar en nombrosos projectes de diversa índole i amb un gran ventall de sons, ja sigui música folklòrica, nord-africana, eivissenca o índia, o fins i tot en gravacions de caràcter avantguardista en les principals discogràfiques de música contemporània mundial. Va ser nomenat ‘Officier des Arts et des Lettres’ pel govern francès el 2023.