TOP
Actualitat
Amy Winehouse. Obra de Raúl Moya

‘Club 27’: Raúl Moya exposa a Can Jordi caricatures dobles de llegendes de la música

L’il·lustrador i músic establert a Eivissa Raúl Moya (Osca, 1974), presenta aquest dimecres, 15 de gener, a les 19 hores, a Can Jordi Blues Station, l’exposició ‘Club 27’, que ret homenatge a la generació de músics que ens varen deixar als 27 anys d’edat. Unes morts tan inesperades els varen convertir en llegenda, encara que en la major part ja havien aconseguit aquest estatus en vida. Entre els artistes que formen part d’aquest cercle figuren Brian Jones –que protagonitza el cartell de la mostra–, Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Amy Winehouse, Janis Joplin o Robert Johnson, entre altres. Raúl porta sis d’ells en versió viva i també cadavèrica. És a dir, 12 il·lustracions digitals, impreses en edició limitada de cinc obres seriades i signades, de 70 x 50 centímetres de grandària.

La idea de l’exposició, segons explica Raúl, va sorgir de la casualitat: “Tenc el meu treball com a il·lustrador, però en el meu temps lliure m’agrada molt dibuixar, sobretot caricatures. Primer vaig retratar Amy Winehouse. A continuació, vaig preparar Kurt Cobain per a presentar-lo a un concurs, encara que vaig acabar lliurant-lo fora de termini. També em venia molt de gust treballar sobre aquesta imatge tan icònica del bluesman Robert Johnson. És l’única fotografia de cos sencer que existeix d’ell i, a més, el personatge està envoltat en una aura de misteri que el fa especialment interessant. De sobte em vaig adonar que les tres il·lustracions tenien un nexe comú: tots els personatges que apareixen en elles formen part del ‘Club 27’. Hi havia un filó, un fil del qual tirar, i a partir d’aquí vaig anar dibuixant la resta de personatges. Tots són artistes que admiro i amb unes peculiaritats i matisos que els fan molt interessants per a dibuixar-los”.

Kurt Cobain. Obra de Raúl Moya

Raúl, però, no es va limitar a caricaturitzar-los tal com els coneixem, sinó que va decidir anar més enllà. “Una vegada els vaig tenir dibuixats, li vaig donar voltes a la idea de l’exposició i em va semblar interessant que tinguessin el seu propi reflex en forma de cadàver. Sempre m’ha atret la iconografia mexicana, la manera de tractar la qüestió dels morts i celebrar la mort amb una espiritualitat diferent. Així que vaig decidir transformar aquests mateixos personatges en la forma de calavera. Aquest concepte de la imatge cadavèrica també s’inspira en aquesta filosofia que tenien alguns artistes de l’època dels 70: viu ràpid, mor jove i deixa un bonic cadàver. Quan ho vaig tenir clar, vaig parlar amb la gent de Can Jordi i els va venir de gust muntar l’exposició. La veritat és que, pel tema musical, encaixa a la perfecció. Allí romandrà durant sis setmanes, encara que la idea és donar-li un tour i portar-la a altres llocs”, afegeix l’artista aragonès.

Raúl Moya. Foto: Joan F. Ribas

Raúl Moya és una d’aquestes personalitats característiques del Renaixement, ja que practica diverses arts amb idèntica genialitat. A més de prestigiós pintor i il·lustrador, exerceix també com acordeonista amb The Moonshine Band, Projecte Mut i la banda de folk instrumental Malagüero. Respecte a la faceta com a artista gràfic, Raúl va estudiar batxillerat artístic a l’Escola d’Arts de Saragossa (1991-1994) i es va llicenciar en Belles Arts a la Facultat de San Carlos de València (1995-2000).

Des de fa trenta anys, ha realitzat exposicions a València, Saragossa o La Rioja, entre altres regions, i d’entre les celebrades a Eivissa destaquen ‘Namasté, memorias de un viaje’ (Club Diario de Ibiza, 2009) i ‘Ases y reinas’ (Can Jordi i Bar Sandy’s, 2013). També és l’autor de la capçalera del fanzine de Can Jordi ‘Crossroad News’, que tots els mesos es distribueix entre els clients, amb la programació musical i expositiva.

Cartel ‘Club 27’, de Raúl Moya