TOP
Actualitat
Xanguito

La banda Xanguito i Esta me la sé, a les festes de Santa Teresa

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Participació, Formació i Festes, va presentar ahir el programa de les Festes de Santa Teresa des Cubells, que es celebraran entre els dies 12 d’octubre i 1 de novembre. L’agenda d’esdeveniments està repleta d’activitats populars, culturals i religioses, així com esdeveniments esportius i, per descomptat, bona música, amb la popular banda mallorquina Xanguito com a cap de cartell i la participació del grup eivissenc Esta me la sé, entre altres propostes. Els concerts es desenvoluparan en un escenari instal·lat al pàrquing annex a la plaça del poble. El programa complet pot descarregar-se en aquest enllaç.

La música comença el dissabte, 12 d’octubre, amb un concert de la Banda Municipal de Sant Josep i la Banda de Música de Sant Antoni de Portmany, que oferiran conjuntament un repertori de música de cinema d’animació infantil, en versió instrumental, concebut per a ser gaudit en família. Serà a les 12,30 hores, sota la direcció de Frank Cogollos i Toni Pons.

Esta me la sé. Foto: Joan F. Ribas

Ja a la nit, a les 21 hores, actua el grup Esta me la sé, que omplirà és Cubells de música i ball fins prop de la mitjanit. Aquesta formació, creada per a animar revetlles i festes populars, ofereix un ampli repertori de versions de grans èxits de grups nacionals com La Oreja de Van Gogh, Estopa, El Canto del Loco, Fito y Fitipaldis, Pereza, Estopa, Extremoduro, Amaral, C. Tangana… Són cançons popularitzades ja en el segle XXI, en el marc d’un espectacle concebut perquè el públic les coregi a ple pulmó, en reviure els millors moments musicals d’aquests últims anys. Componen el grup Carlus Escandell (veu i guitarra), Eduardo Morcillo (guitarra), Juan Díaz (teclat), Antonio Amores (baix) i Lidia Escandell (bateria i percussions).

El diumenge 13, a partir de les 18 hores, es celebrarà un recital d’estribots a càrrec dels cors de Sant Agustí i es Cubells. A més, es convidarà que participi qualsevol persona del públic que vulgui pujar a l’escenari. Un estribot és una glossa o estrofa popular, generalment de quatre versos molt curts que rimen. Forma part del cançoner popular eivissenc i les lletres sovent inclouen burles, referències satíriques i fins i tot eròtiques. Antany es cantaven entre vesins, provocant el somriure, gràcies a l’enginy de les lletres.

El plat fort musical del programa arribarà amb la festivitat de Santa Teresa, el dimarts 15 d’octubre, gràcies al concert del grup mallorquí Xanguito, a partir de les 21 hores, que amenitzarà la vetllada fins a gairebé la mitjanit.

Aquest grup de mestissatge combina la música amb una animació única que convida al públic a formar part de l’espectacle. Els seus membres, que compten amb una llarga trajectòria, utilitzen recursos escènics que transformen qualsevol espai en una festa. La banda va néixer el 2017, publicant ja el disc de debut, Beix, amb onze cançons, la majoria d’elles en català, que els va portar a guanyar dos premis Enderrock de la Música Balear, per votació popular (‘Millor Directe’ i ‘Millor Cançó’), viatjant a actuar fora de l’illa en diverses ocasions. Després varen arribar els àlbums Milions d’Estrelles (2020), Eufòria (2022) i Bon rotllo (2024), que els han convertit en una de les formacions més populars de l’arxipèlag balear.

En el concert interpreten les seues cançons i també fan versions de temes molt conegudes adaptats al seu estil, esquitxats de gags en els quals la banda interactua amb el públic, convidant-lo a més a cantar, ja que les lletres i melodies són senzilles. La filosofia del grup és “fer poble”, projectant una festa d’essència balear per a tots els públics. Els seus integrants principals són Joan Muntaner Pericàs (veu principal i guitarra), Josep Oliver Rubio (trombó, guitarró i cors), i Josep Castell Colom (baix i cors), als quals s’uneixen altres artistes.

L’alcalde, Vicente Roig, ha destacat que les Festes de Santa Teresa “són un dels principals pilars que forgen la identitat i l’esperit de comunitat del poble des Cubells. Com de costum, es Cubells rep la tardor amb la calidesa que ens caracteritza com a poble, on ningú resta i tothom és benvingut. Això és un fet que els vesins demostrau cada dia i que, en moments de celebració, és més visible que mai”, ha declarat.

A més, la regidora de Festes, Isabel Castellar, ha agraït “l’enorme tasca, tantes vegades sacrificada i invisible, de les associacions i entitats veïnals, sense la qual l’elaboració d’un programa d’activitats tan extens i complet seria impossible”.