TOP

Vegeu tots els músics
Clàssica / Jazz / Pop

Ibiza String Ensemble

Formació de cordes integrada per mestres del violí, la viola i el violoncel, amb un repertori molt ampli de clàssics, música moderna, jazz i bandes sonores.

Ibiza String Ensemble és un projecte de corda format per músics professionals amb carreres internacionals, que ofereix actuacions d’alta qualitat amb diferents formats (duo, trio, quartet…). La columna vertebral de la formació la conformen, en l’actualitat, Ramsés Puente (violí), Carlos Vesperinas (violoncel) i Miguel Falomir (viola), als quals es van sumant altres músics segons els projectes. Tots ells són molt habituals en els escenaris de l’illa, amb múltiples formacions. Posseeixen un repertori ampli i eclèctic, amb música clàssica, pop i moderna, jazz i llatina, i bandes sonores de pel·lícules, a més d’algunes composicions pròpies que poden escoltar-se a les principals plataformes de música per streaming. Ofereixen recitals als auditoris de la illa i també actuen en esdeveniments privats, com a bodes.

Ramsés Puente és, sense cap dubte, un dels majors virtuosos del violí que poden escoltar-se a Eivissa, on resideix des de fa anys. Encara que la seua formació és clàssica, navega pel jazz, el flamenc, el rock i molts altres estils, i a més és un compositor especialment dotat. Cubà de Santiago, va néixer en una família de tradició musical i es va titular per l’Institut Superior d’Art de l’Havana, en Violí i Música de Cambra (2004), sent alumne del prestigiós mestre Evelio Tieles. La seua arribada a Europa es va produir el 2005, en obtenir una beca de quatre anys a la Universitat de Salamanca per a cursar estudis de Violí Barroc i Interpretació Històrica. També ha rebut classes de Pedro Gandia, Pablo Valetti, Anton Steck i Mira Glodeanu, entre altres.

Ramsés Puente

Com a intèrpret, ha estat membre de diverses agrupacions i orquestres, ha participat en nombroses gravacions discogràfiques i també és un destacat professor. A Eivissa col·labora amb multitud d’artistes i projectes, sovent al costat de compatriotes cubans professionals, com Ricardito, Geovanni Pérez, Omar Guzmán, Santi Pérez o el seu germà Aaron Puente, magnífic baixista i contrabaixista. També ha estat estrella convidada a espectacles de jazz, com amb la Big Band Ciutat d’Eivissa, i actua sovent al costat d’altres solistes de jazz, blues i folk com Albert Oliva, Kevin Marin o Leilah Broukhim, entre molts altres. A més de l’Ibiza String Ensemble, ha impulsat el Antic Balàfia Trio i és violinista solista a l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa.

L’eivissenc Carlos Vesperinas és violoncel·lista i compositor, i ha desenvolupat durant anys una àmplia experiència com a músic de càmera i d’orquestra, actuant en escenaris com el Teatre Real, el Museu Nacional del Romanticisme, la Sala Kutxa, el Herkulessaal de Munic o el Barbican Hall de Londres. En l’aspecte clàssic, ofereix un repertori de violoncel sol, que recorre la suite al llarg de la seua història, des del barroc més excepcional fins al segle XX. Es forma al Musikene (Centre Superior de Música del País Basc) amb el mestre Damián Martínez Marco. Despúes, a Madrid, amb María de Macedo, i en la Guildhall School of Music de Londres, amb Ursula Smith. També ha rebut consells de Raphael Pidoux, Troels Svane, Jonathan Manson, Peter Bruns o Alban Gerhardt.

Carlos Vesperinas. Foto: Guillermo Turner

En tornar a Eivissa crea amb Héctor Koa, que és multiinstrumentista com ell i de formació clàssica, el duo Heklos, un projecte de Live Looping en el qual fusionen instruments clàssics i ètnics, i també forma part del projecte Visual Echoes, que ofereix una experiència immersiva de música i pintura, amb espectacles com a ‘Viatge a Ebussus’, al costat d’altres músics de prestigi.

Miguel Falomir neix a Castelló i es forma acadèmicament en els conservatoris de la seua localitat, obtenint el Títol Superior de Viola amb les més altes qualificacions i el premi extraordinari fi de carrera. Ha realitzat concerts simfònics i de cambra per Espanya, Andorra, el Regne Unit, Alemanya, Holanda, Àustria i els Estats Units amb diverses orquestres i grups de cambra. Ha estat guardonat en diversos concursos com el de joves orquestres ‘Acordes’ de Caja Madrid, el de música de cambra ‘Ciutat de Vinaròs’ o el premi Fundació Mas i Mas del Concurs ‘José Mirabent i Magrans’.

Miguel Falomir

També ha impartit docència com a professor de viola i música de cambra a l’Escola de Música Maestro Agut Manrique d’Almassora, a l’Escola Municipal de Música Pasqual Rubert de Borriana, el Conservatori Professional Mestre Tàrrega de Castelló de la Plana, el Conservatori Professional de Música de València, el Conservatori Professional de Música de Palma i el Conservatori Superior de Música Oscar Esplá d’Alacant, entre altres. Actualment resideix a Eivissa i és cap d’estudis del Conservatori Oficial de Música Catalina Bufí. Ha actuat en diversos espectacles de música clàssica per l’illa, per exemple dins del festival Eivissa Clàssica, acostant-se a l’univers contemporani a través de projectes com Ibiza String Ensemble. També és un dels impulsors del projecte Plantagrama, a través del qual diferents estudiants de música ofereixen concerts per a humanitzar les estades hospitalàries.

Vídeos

‘Ibiza Dawn Reggae’

‘Strangers in the Night’

‘Canon in D Major’

‘Una Mattina’