TOP
Actualitat
Marga Planells

Així van ser les presentacions de ‘Sant Josep és Música’ a Madrid

“Ha arribat l’hora de presumir de la música i dels músics. En una illa coneguda com la meca mundial de l’electrònica, amb els majors temples mundials dedicats a aquest culte importat, la intensa vida cultural i musical de l’illa sovint queda amagada. Com a la cara oculta de la lluna. Però existeix i no és gens minoritari o anecdòtic. Fa dècades que és aquí. És un fenomen que arrossega centenars de persones de bar en bar, per a escoltar artistes que val la pena descobrir. Animen els mercats ambulants, els carrers i les terrasses dels bars, i fins i tot alguna botiga. Amb una qualitat inqüestionable”. Amb aquestes paraules, pronunciades pel regidor de Promoció Turística de Sant Josep, Eduardo Sánchez, va començar divendres passat la presentació d’aquest nou portal d’informació musical, a l’estand d’Eivissa de FITUR.

A continuació, va prendre la paraula el periodista Xescu Prats, creador de la pàgina, que va explicar les seues funcionalitats i continguts, subratllant que hi apareixeran totes les actuacions programades tant en sales i establiments d’oci i restauració com les que promou l’Ajuntament. També informació relacionada amb els músics, les bandes i els seus continguts: accés als discos publicats, vídeos, actuacions, formes de contacte… Sense oblidar els recursos disponibles, com sales d’assaig, botigues de música i instruments, fabricants del municipi, a més de la informació relacionada amb els espais que programen i poden acollir esdeveniments musicals a Sant Josep.

La pàgina està encara en la fase inicial i disponible en castellà, encara que pròximament es publicarà també en català i anglès. L’objectiu del portal és unificar tota la informació sobre música en viu en el municipi, actualment dispersa, per a transmetre-la també a través de les principals xarxes socials i posar-la a disposició de qualsevol altre portal o canal que ajudi a donar-li difusió d’una forma totalment gratuïta.

Va tancar l’acte l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, que va anunciar que el municipi continuarà apostant per la música. Bon exemple d’això és que el consistori permetrà que els bars, restaurants i altres locals que ofereixen concerts puguin programar-los tres vegades per setmana, en lloc de dos com fins ara. A continuació, va donar pas al vídeo de presentació del nou portal, en el qual s’aprecia l’ampli moviment cultural i l’esperit festiu i animat que existeix a Sant Josep de sa Talaia gràcies a la música en viu.

S’ha de recordar que en 2019, abans de la pandèmia, existien en el municipi 62 establiments que programaven d’una manera regular o esporàdica esdeveniments i amenitzacions musicals en els seus recintes. La crisi derivada de la COVID-19 ha suposat una dura urpada per a aquests empresaris. Alguns han deixat de programar música en viu, altres negocis han canviat de mans i altres s’han vist obligats a tancar. Com a resultat, en aquest últim any, aquesta xifra ha caigut fins a 42 sales i locals. Encara així, al llarg de 2021 es varen tramitar gairebé 750 autoritzacions prèvies per a amenització musical. Una mitjana de 17 per sala. Si es suma al centenar llarg d’actuacions programades per les administracions, a través de cicles o en recitals individuals, molt especialment per part de l’Ajuntament de Sant Josep, la xifra es va quedar molt prop del miler de concerts i recitals al final de 2021. Malgrat la crisi. Això dona una mitjana de gairebé tres concerts al dia. I això significa que pràcticament cada dia, a gairebé qualsevol hora, en algun punt de Sant Josep sona la música.

La presentació a FITUR va tenir lloc al matí, però ja a la tarda, en el Club Malasaña de Madrid, es va realitzar un altre esdeveniment destinat a mitjans especialitzats en cultura musical, en el qual varen participar els mateixos ponents que al matí i se’ls varen sumar l’hoteler i promotor de concerts Diego Calvo, que ha contribuït de manera decisiva a la realització d’aquesta campanya, i l’actor eivissenc Héctor Montoliu, que va exercir com a presentador. Com no podia ser d’una altra manera, l’acte va acabar amb música en directe, primer amb la banda eivissenca Joven Dolores i després amb Muchachito Bombo Infierno, que varen oferir al públic un concert intens, amb molts més temes dels que estaven previstos, a causa de l’atmosfera tan animada que regnava a l’establiment. Entre els assistents, a més de premsa especialitzada, músics com Soulman Sal, del grup Uncle Sal; Vicent Jordi, de Can Jordi Blues Station; el promotor de concerts Miquel Prats, Botja, o el fotògraf Joan F. Ribas.

A aquests dos actes s’hi ha de sumar la campanya publicitària ‘Sant Josep és Música’, que s’ha desenvolupat en paral·lel a les andanes dels metros de Madrid i Barcelona. A la capital madrilenya es varen instal·lar dos grans anuncis a les estacions d’Ibiza i Tribunal, i a la Ciutat Comtal, al Passeig de Gràcia. Aquests cartells els protagonitza el músic Soulman Sal i la imatge és del fotògraf de Sant Jordi especialitzat en concerts, Joan F. Ribas. El treball il·lustratiu l’ha realitzat l’artiste Marcos Torres.

Soulman Sal y Joan F. Ribas, en la estación Ibiza del Metro de Madrid. Foto: Xescu Prats